Felesleges ajándékok a fa alatt - Mire figyeljünk a vásárláskor

Pénzcentrum2010. december 14. 15:02

Egy felmérés szerint a karácsonyi ajándékok mintegy 80 százalékát a nők vásárolják. Sokszor előfordul, hogy még a saját ajándékukat is ők maguk veszik meg és rakják be a fa alá úgy, mintha azt párjuktól kapták volna.

A brit Debenhams áruházlánc által készített tanulmány arra is rávilágított, hogy a férfiak és a nők igen eltérő vásárlási szokásokat mutatnak a karácsonyi ajándékbeszerző túrák alkalmával. A több mint ezer ember megkérdezése után elkészült statisztikák azt mutatják, hogy míg a férfiak hűen ragaszkodnak az ajándéklistához, amit szeretteik kívánságai alapján állítottak össze, addig a nők többsége gyakrabban hagyatkozik sejtésekre, megérzésekre, így gyakran felesleges ajándékokat választanak évről-évre.

Bár nem egyszerű kiválasztani a szeretteinknek szánt ajándékot, azonban érdemes odafigyelnünk a vásárlás egyéb részleteire is, hogy megkíméljük magunkat és szeretteinket a később felmerülő esetleges problémáktól. A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete néhány praktikus tanáccsal szolgál, amiket érdemes betartani az ajándékvásárlás során.

Fontos, hogy mindenképp kérjünk számlát vagy blokkot, és ellenőrizzük, hogy a jótállási jegyet megfelelően kitöltött-e a forgalmazó, ha nem, akkor ragaszkodjunk ehhez. A számlát, blokkot, illetve a kapott jótállási jegyet gondosan őrizzük meg, még ha szeretteinknek nem is adjuk oda azt az ajándékkal együtt.

A szeretteinknek szánt ajándékot próbáljuk ki, vagy próbáljuk fel mielőtt odaadjuk, ezzel ugyanis számos későbbi kellemetlenséget elkerülhetünk.

Ha valamely termékkel kapcsolatban minőségi kifogásunk van, akkor szavatossági és jótállási igényeinket a forgalmazónál és a szerviznél is érvényesíthetjük, mindkét esetben kötelesek felvenni jegyzőkönyvet a minőségi kifogásunkról, melynek egy példányát gondosan őrizzük meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Javításra minden esetben csak átvételi elismervény ellenében adjuk oda a terméket. Javítás esetén a jótállási jegyre kerüljön rögzítésre a javítás időtartama, hiszen ezzel az időtartammal meghosszabbodik a jótállás. Kötelező jótállás esetén 10 kg-nál nehezebb terméket a használat helyén kell megjavítani, vagy ha ez nem lehetséges, akkor a forgalmazónak kell gondoskodnia az elszállításról.

Az interneten keresztül, vagy katalógusból történő rendelés esetén a kézhezvételtől számított 8 munkanapon belül visszaküldhetjük a terméket, elállási szándékunkat jelezve a forgalmazónak.

 

Címkék: