Windows: baj lesz, ha nem váltasz!

Pénzcentrum2010. március 25. 14:32

Újabb néhány Windows operációs rendszer támogatása szűnik meg a közeljövőben. A Microsoft természetesen a legújabb Windows 7-es rendszer beszerzését javasolja.

Korábban az adóhivatal is az operációs rendszer frissítésére hívta fel a figyelmet:
APEH: fontos infók bevallóknak - Szoftververziókra kell ügyelni

Azok a Windows verziók, amelyek támogatása megszűnik, nem kapnak több programfrissítést a Windows Update szolgáltatáson keresztül. Ez vonatkozik azokra a biztonsági frissítésekre is, amelyek célja, hogy a számítógépét megóvják az ártalmas vírusoktól, kémprogramoktól és a személyes adatok eltulajdonítására alkalmas egyéb kártevőktől. És hogy mely rendszerek mely verziója marad ki a támogatások köréből?

  • A Windows XP esetében 2010. július 13-tól a biztonsági frissítések kizárlóag az SP3 szervizcsomaghoz készülnek el, mivel az SP2 szervizcsomag támogatása aznap lejár. A Windows XP SP3 támogatása 2014-ig érvényes.
  • A Windows Vista végleges (RTM), azaz szervizcsomag nélküli rendszerének támogatása 2010. április 13-ig él, ezt követően az Általános terméktámogatás keretében kizárólag a SP1 és SP2 szervizcsomagokra érvényesek a terméktámogatási szolgáltatások.
  • A Windows 2000 terméktámogatása 2010. július 13-án végleg megszűnik, e termékre támogatási szolgáltatás ¬- a Terméktámogatási szabályzatnak megfelelően - már nem lesz elérhető.

Aki Windows XP, Windows Vista vagy Windows 2000 rendszerű számítógépét még a támogatás befejeződése előtt frissíti, gondoskodhat arról, hogy az naprakész maradjon, és megkapja a szükséges és ajánlott biztonsági frissítéseket. A szoftvercég szerint azonban biztonsági szempontból a legjobb megoldás, ha a felhasználó a Windows 7 operációs rendszerre tér át - még akkor is, ha a szoftver legolcsóbb bolti ár 27-28 ezer forintnál kezdődik.

Címkék:
windows frissítés, kémprogramok,