Szenzáció! Kalapács alatt a 170 éves fényképezőgép - képek

Pénzcentrum2010. január 27. 16:02

2010. május 29-én a bécsi WestLicht Photographica aukciós ház gondozásában kalapács alá kerül egy hibátlan állapotban fennmaradt, 1839-ben készült, a feltaláló által dedikált Daguerreotype. A kikiáltási ár 200 ezer euró (54 millió forint) lesz, de az aukciós cég szerint a kivételes darabért ennek a többszörösét is megadhatják a gyűjtők.

A fából készült csúsztatható fedelű fényképezőgépet Alphonse Giroux (1775-1848) - a feltaláló Louis Jacques Mande Daguerre (1787-1851) sógora - készítette 1839 szeptemberében Párizsban. Az első használható fényképezési technológia kifejlesztője a kézjegyével látta el a készüléket, hogy igazolja annak hitelességét.

A nagyközönség számára 1839 augusztusában mutatták be a készüléket (öt nappal a bemutató után már újsághirdetés jelent meg róla a nyomtatott sajtóban), tehát az aukcióra bocsátott készülék az első darabok közül való lehet.

Pontos számot nem tudni, hogy hány darab készült a Giroux-féle masinából, de a szakértők szerint viszonylag rövid időn belül olcsóbb és fejlettebb készülékek jelentek meg a piacon, amiből arra következtetnek, hogy nem túl sokat gyárthattak belőle. Mára csak nagyon kevés Daguerreotype maradt fenn, azok is szinte kivétel nélkül múzeumokban találhatóak.

A rövidesen árverésre kerülő készülék generációk óta egy német család tulajdonában van. Az aukciós ház szerint soha korábban nem találkoztak ilyen kiváló állapotban fennmaradt készülékkel. Figyelemre méltó, hogy máig megőrizték a német nyelven írt eredeti kezelési útmutatót, ami tovább emeli a relikvia értékét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A WestLicht Photographica aukciós ház várakozásai szerint 600-700 ezer eurót (160-190 millió forintot) is megadhatnak a ritka darabért (Forrás: Ajax World magazin).

Címkék: