3 °C Budapest

Éppen csak lecsippentettek az árakból

2009. október 13. 10:02

2009. szeptemberben a havi infláció 0,1 százalékon alakult, tavaly szeptemberhez viszonyítva azonban az árak 4,9 százalékkal növekedtek. Idén, az első kilenc hónapban, átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában - adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal.

Egy hónap alatt - 2009. augusztushoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 0,6%-kal csökkentek, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 7,1%-os árcsökkenése következtében. Növekedett az óvodai, bölcsődei étkeztetés (1,7%), a szalámi, szárazkolbász, sonka (1,4%), valamint a sertészsiradék (1,3%) ára. Árcsökkenés volt megfigyelhető az étolaj (2,2%), a rizs, a hántolmányok (1,7%) és a sertéshús (1,2%) esetében. A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak (2,9%) a szezonváltás következtében. A szeszes italok, dohányáruk (1,0%), valamint a tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia (0,7-0,7%) esetében áremelkedés volt megfigyelhető. Az egyéb cikkek körében 0,1%-os árcsökkenés következett be, ezen belül a járműüzemanyagok ára 1,0%-kal csökkent. A szolgáltatások árai az átlaghoz képest nagyobb mértékben csökkentek (1,1%), ezen belül az üdülési szolgáltatások árai átlagosan 11,1%-kal lettek olcsóbbak.

Tizenkét hónap alatt, 2008. szeptemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 3,0%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a sertészsiradék 20,5, a tojás 11,1, a párizsi, kolbász 10,0, valamint a szalámi, szárazkolbász, sonka 8,8 százalékkal. Árcsökkenés következett be az étolaj (19,2%), a sajt (12,5%), a tej (9,1%) és a liszt (8,8%) esetében. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben, 9,4%-kal drágultak a szeszes italok, dohányáruk. A háztartási energia átlagot meghaladó, 6,4%-os áremelkedésén belül az elektromos energia ára 10,7, a vezetékes gázé 8,1%-kal nőtt. Átlag feletti áremelkedés volt megfigyelhető a szolgáltatások (5,9%) körében is, ezen belül a szemétszállítás 16,1, a vízdíj 11,7, a csatornadíj 11,6 százalékkal drágult. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 5,7%-kal kellett többet fizetni. Az egyéb cikkek (2,8%) áremelkedése átlag alatti volt, ezen belül a járműüzemanyagok ára 5,0%-kal csökkent, a gyógyszer, gyógyáru 6,6%-kal drágult. A ruházkodási cikkek esetében szintén átlag alatti (1,7%) volt a növekedés.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?