Éppen csak lecsippentettek az árakból

2009. október 13. 10:02

2009. szeptemberben a havi infláció 0,1 százalékon alakult, tavaly szeptemberhez viszonyítva azonban az árak 4,9 százalékkal növekedtek. Idén, az első kilenc hónapban, átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában - adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal.

Egy hónap alatt - 2009. augusztushoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 0,6%-kal csökkentek, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 7,1%-os árcsökkenése következtében. Növekedett az óvodai, bölcsődei étkeztetés (1,7%), a szalámi, szárazkolbász, sonka (1,4%), valamint a sertészsiradék (1,3%) ára. Árcsökkenés volt megfigyelhető az étolaj (2,2%), a rizs, a hántolmányok (1,7%) és a sertéshús (1,2%) esetében. A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak (2,9%) a szezonváltás következtében. A szeszes italok, dohányáruk (1,0%), valamint a tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia (0,7-0,7%) esetében áremelkedés volt megfigyelhető. Az egyéb cikkek körében 0,1%-os árcsökkenés következett be, ezen belül a járműüzemanyagok ára 1,0%-kal csökkent. A szolgáltatások árai az átlaghoz képest nagyobb mértékben csökkentek (1,1%), ezen belül az üdülési szolgáltatások árai átlagosan 11,1%-kal lettek olcsóbbak.

Tizenkét hónap alatt, 2008. szeptemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 3,0%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a sertészsiradék 20,5, a tojás 11,1, a párizsi, kolbász 10,0, valamint a szalámi, szárazkolbász, sonka 8,8 százalékkal. Árcsökkenés következett be az étolaj (19,2%), a sajt (12,5%), a tej (9,1%) és a liszt (8,8%) esetében. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben, 9,4%-kal drágultak a szeszes italok, dohányáruk. A háztartási energia átlagot meghaladó, 6,4%-os áremelkedésén belül az elektromos energia ára 10,7, a vezetékes gázé 8,1%-kal nőtt. Átlag feletti áremelkedés volt megfigyelhető a szolgáltatások (5,9%) körében is, ezen belül a szemétszállítás 16,1, a vízdíj 11,7, a csatornadíj 11,6 százalékkal drágult. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 5,7%-kal kellett többet fizetni. Az egyéb cikkek (2,8%) áremelkedése átlag alatti volt, ezen belül a járműüzemanyagok ára 5,0%-kal csökkent, a gyógyszer, gyógyáru 6,6%-kal drágult. A ruházkodási cikkek esetében szintén átlag alatti (1,7%) volt a növekedés.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm