Durva: már elkezdődött a karácsonyi vásárlás! Mi a sláger?

Orosz Márton2009. szeptember 23. 06:20

Még alig néhány hete ért véget a nyár, de az üzletláncok már most a karácsonyra készülnek: az egy éve tartó gazdasági válság és a megváltozott vásárlói szokások kényszerítik őket erre.

Nem is kérdés, hogy az egy éve tartó recesszió átalakította vásárlási szokásainkat, igaz ez a karácsonyi fogyasztási csúcsidőszakra is. A legfrissebb nyugat-európai felmérések szerint a fogyasztók már most, 3 hónappal az ünnepek előtt elkezdték a karácsonyi bevásárlást.

Nagy-Britanniában a megkérdezettek fele nyilatkozott úgy, hogy már elkezdte az ajándékok vásárlását, közülük 75 százalék ezt azzal indokolta, hogy így próbálja egyenletesebben elosztani a karácsonyi kiadások magas költségeit. A vásárlók harmada azt tervezi, hogy kevesebbet költ majd idén, mint a 2008-as ünnepi időszakban, a megkérdezettek 80 százaléka pedig kevesebb mint 250 fontból -75 ezer forint- szeretné megúszni az idei kiadásokat, ajándékkal, élelmiszerrel, karácsonyfával együtt.

Az egyik legnagyobb áruházlánc, az Asda szóvivője szerint egyértelmű igény mutatkozik arra, hogy már most elkezdjenek karácsonyi termékeket -például díszeket, csomagolópapírokat- árulni, még ha sokan csodálkoznak is ezen.

 


Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is. New York elegáns boltjaiban is megjelent már a karácsonyi kínálat, pedig az emberek még pólóban és rövidnadrágban járnak az utcán. A hírek szerint az amerikai piac egyik legjelentősebb szereplője, a Kmart kezdte a sort, amikor múlt héten több New York-i üzletében is kiemelt helyen kezdte árusítani a karácsonyhoz kapcsolódó termékeket, kiegészítőket.

Mi lesz az idei év slágere?

Hazánkban egyelőre még nem találkoztunk hasonló lépésekkel, ám könnyen lehet, hogy idén hozzánk is hamarabb érkezik a szezon.

Láttál már karácsonyi kirakatot? Mindenképp írd meg nekünk! Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu

Tavaly - amint az a Szonda Ipsos karácsonyi vásárlási szokásokat vizsgáló kutatásából kiderült- a felnőtt magyar lakosság ajándékozási toplistáját még mindig a ruházati cikkek, gyermekjátékok, kozmetikumok és könyvek vezették. Ugyanakkor - csak úgy, mint minden évben- várhatóan az elektronikai cikkek piacán idén is komoly fellendülést érzékelhetünk majd az ünnepek közeledtével: szakemberek szerint ebben az időszakban egyértelműen a szórakoztató elektronikai termékek a legnépszerűbbek.

Tavaly a hazai piacon -nagyjából az európai trendekhez igazodva- a notebookok, a netbook-ok (kisméretű laptopok), a GPS-készülékek (autós navigációk) és a digitális képkeretek jelentették a slágertermékeket, de népszerűek voltak az LCD TV-k és egyes játékkonzolok is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Idén várhatóan az érintőképernyő mobiltelefonok, például a legújabb iPhone, az iPhone 3GS nevű modell lehet a legnagyobb sláger (igaz, az Apple telefonja hivtalosan csak a T-Mobile kínálatában kapható Magyarországon). A televíziók piacán továbbra is pöröghetnek az LCD TV-k, természetesen a Full HD-s modellek. Hozzájuk kapcsolódva előretörés lehet a Blu-ray lejátszók értékesítésében is, különösen akkor, ha a boltok polcain nagyobb arányban jelennek meg az olcsóbb, 40 ezer forint körüli modellek.

 

 

A játékkonzoloknál a mozgással irányítható Nintendo Wii (és különböző kiegészítései) mellett tarolhatnak a zenekaros videojátékok, melyek élethű hangszerekkel teszik élvezetessé a játékot, még az idősebb korosztály számára is. Egy igazán trendi család közös zenéléssel teszi majd emlékezetessé a 2009-es ünnepet, igaz, a játékgyártók reményei szerint nem a Mennyből az angyal, hanem sokkal inkább a Highway to hell lesz a program.

Várhatóan az egyik legnagyobb sláger a Beatles: Rock Band nevű videojáték lesz, melyet hibátlan ütemérzékkel, szeptember elején dobott piacra a terjesztő Electronics Arts. Ismét Beatles-őrület: kígyóznak a sorok!

A számítógép-piacon továbbra is rendkívül keresettek a netbookok: a kisméretű laptopok teljesítménye átlagos internetezésre elegendő, hátrányuk azonban, hogy nem lehet rajtuk modern játékokat futtatni vagy DVD-t írni.

Címkék:
nintendo,