11 °C Budapest

Reális félelem a 3. világháború kirobbanása? Sorsdöntő időszak következik!

Pénzcentrum
2008. augusztus 29. 05:40

Itt az ideje, hogy komolyan elkezdjünk foglalkozni a harmadik világháború kitörésének gondolatával - vetette papírra az aggasztó mondatot Nikolaj Sokov posztszovjet biztonságpolitikai szakértő a grúziai konfliktust bemutató, elgondolkodtató írásában.

A szakember szerint érdemes átgondolni, hogyan is robbantak ki a világháborúk a múltban és nem lehet nem észrevenni a hasonlóságot a jelenlegi helyzettel. A nagyhatalmak közti ellentétek természetesen messze túlmutatnak a kaukázusi térség problémáin, "casus belli"-nek azonban tökéletes lehet a mostani konfliktus.

Annak idején az első világháború is egy teljesen értelmetlen tettnek, Ferenc Ferdinánd (az osztrák uralkodó család legbölcsebb és legvisszafogottabb tagja) meggyilkolásának következtében robbant ki, Oroszország ugyanis úgy érezte, hogy nem hagyhatja magára szerb barátait, amikor Ausztria, előrelátható módon teljes haderejével támadást indított.

A mostani kaukázusi konfliktusban a szakértő szerint az a legveszélyesebb, hogy Saakashvili grúz vezető nem elég megbízható ahhoz, hogy a háború elkerülhető legyen. Az USA korábban is kérte arra, hogy semmiképp se kerüljön közvetlen konfliktusba Oroszországgal, amikor azonban ezen kérés ellenére bekövetkezett a katonai összecsapás is, akkor a grúz vezető rögtön Amerikától kért katonai segítséget az oroszok ellen. A szakértő szerint az amerikai haderő mindenképp megjelenik majd Grúziában, így Saakashvili bátrabban fickándozhat, az amerikaiak pedig nem tudnak majd kihátrálni, ezért egyik pillanatról a másikra igen komoly háborúban találhatják magukat. Bármi is lesz a konkrét kirobbantó ok, minden bizonnyal az orosz-ellenesség és Grúzia-pártiság terjed majd el mozgósító ideológiaként...

Sokov szerint abban azért bízhatunk, hogy két feltörekvő nagyhatalomnak, Kínának és Indiának semmiféle érdekeltsége nincs a konfliktusban, így ha sikerül komolyabb háború nélkül átvészelni azt az átmeneti periódust, míg a világgazdaság központja ezen országokba tevődik át, akkor értelmét vesztheti az amerikai-orosz konfliktus. A szakértő bízik abban, hogy a gazdasági trendekre való tekintettel ehhez talán csak néhány évet kell kibekkelni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A BBC tudósítója szintén kihangsúlyozta, hogy mindenképp jó jelnek tekinthető Oroszország kelet felé fordulása a nyugati kapcsolatok megromlásával. Ezt a lépést semmiképp nem szabad egy nyugat-ellenes blokk formálódásaként felfogni, Kína ugyanis például igencsak integráns része már a világgazdaságnak és a területi integritást, valamint a nemzeti szuverenitást sérthetetlen értékeknek tartja nemzetközi diplomáciai kapcsolataiban.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm