21 °C Budapest

Reális félelem a 3. világháború kirobbanása? Sorsdöntő időszak következik!

Pénzcentrum
2008. augusztus 29. 05:40

Itt az ideje, hogy komolyan elkezdjünk foglalkozni a harmadik világháború kitörésének gondolatával - vetette papírra az aggasztó mondatot Nikolaj Sokov posztszovjet biztonságpolitikai szakértő a grúziai konfliktust bemutató, elgondolkodtató írásában.

A szakember szerint érdemes átgondolni, hogyan is robbantak ki a világháborúk a múltban és nem lehet nem észrevenni a hasonlóságot a jelenlegi helyzettel. A nagyhatalmak közti ellentétek természetesen messze túlmutatnak a kaukázusi térség problémáin, "casus belli"-nek azonban tökéletes lehet a mostani konfliktus.

Annak idején az első világháború is egy teljesen értelmetlen tettnek, Ferenc Ferdinánd (az osztrák uralkodó család legbölcsebb és legvisszafogottabb tagja) meggyilkolásának következtében robbant ki, Oroszország ugyanis úgy érezte, hogy nem hagyhatja magára szerb barátait, amikor Ausztria, előrelátható módon teljes haderejével támadást indított.

A mostani kaukázusi konfliktusban a szakértő szerint az a legveszélyesebb, hogy Saakashvili grúz vezető nem elég megbízható ahhoz, hogy a háború elkerülhető legyen. Az USA korábban is kérte arra, hogy semmiképp se kerüljön közvetlen konfliktusba Oroszországgal, amikor azonban ezen kérés ellenére bekövetkezett a katonai összecsapás is, akkor a grúz vezető rögtön Amerikától kért katonai segítséget az oroszok ellen. A szakértő szerint az amerikai haderő mindenképp megjelenik majd Grúziában, így Saakashvili bátrabban fickándozhat, az amerikaiak pedig nem tudnak majd kihátrálni, ezért egyik pillanatról a másikra igen komoly háborúban találhatják magukat. Bármi is lesz a konkrét kirobbantó ok, minden bizonnyal az orosz-ellenesség és Grúzia-pártiság terjed majd el mozgósító ideológiaként...

Sokov szerint abban azért bízhatunk, hogy két feltörekvő nagyhatalomnak, Kínának és Indiának semmiféle érdekeltsége nincs a konfliktusban, így ha sikerül komolyabb háború nélkül átvészelni azt az átmeneti periódust, míg a világgazdaság központja ezen országokba tevődik át, akkor értelmét vesztheti az amerikai-orosz konfliktus. A szakértő bízik abban, hogy a gazdasági trendekre való tekintettel ehhez talán csak néhány évet kell kibekkelni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A BBC tudósítója szintén kihangsúlyozta, hogy mindenképp jó jelnek tekinthető Oroszország kelet felé fordulása a nyugati kapcsolatok megromlásával. Ezt a lépést semmiképp nem szabad egy nyugat-ellenes blokk formálódásaként felfogni, Kína ugyanis például igencsak integráns része már a világgazdaságnak és a területi integritást, valamint a nemzeti szuverenitást sérthetetlen értékeknek tartja nemzetközi diplomáciai kapcsolataiban.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem