Csökkent Magyarország lemaradása - egyre többen robogunk szélessávon

Pénzcentrum
2008. március 19. 15:37

Magyarországon a vezetékes szélessávú előfizetések száma 2007-ben az EU átlag növekedésénél nagyobb mértékben, több mint 40 százalékkal nőtt és így csökkent Magyarország lemaradása az uniós átlagtól - emelte ki az Európai Bizottság szerdán, az európai hírközlési piacról és azon belül a tagállamok piacáról szóló jelentésben.

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke szerint az EU Bizottság jelentése azt mutatja, hogy jó irányba fejlődik a magyarországi hírközlési piac és ezen belül a szélessávú piac hazai gyors bővülése lehetővé teszi, hogy középtávon behozzuk jelenlegi lemaradásunkat ezen a területen. Az NHH elnöke örömtelinek nevezte, hogy a Bizottság jelentésében kiemelten szerepel, hogy Magyarország egyike azon kevés országoknak, amelyekben a nemzeti szabályozóhatóság függetlensége - és az annak megtartása érdekében tett lépések - például szolgálhat a többi tagállam számára.

A jelentés szerint 2007 végén az EU 27 tagállamának átlagában 100 főre 20, Magyarországon 14,2 vezetékes szélessávú előfizetés jutott. Az előfizetések száma az Unióban 23,7 százalékkal, Magyarországon 43,3 százalékkal nőtt. Magyarország felzárkózását jelzi, hogy a 2007-ben elért növekedési ütem a 12. leggyorsabb volt az Unióban. A 100 főre jutó szélessávú előfizetések alapján Magyarország a 27 tagállam között a 20. helyen áll, az egy évvel korábbihoz képest egy helyet javítva.

A magyarországinál a szomszédos országok közül csak Romániában volt gyorsabb a növekedés, de ott a penetráció 2007 végén így is csak 9,8 százalékos volt.

A szélessávú elterjedtség területén az EU tagállamok között Dánia, Finnország, Hollandia és Svédország áll az élen, egyaránt 30 százalék feletti, világviszonylatban is élenjáró penetrációval. A jelentés szerint összesen 8 EU tagállam, az említettek mellett az Egyesült Királyság, Belgium, Luxemburg és Franciaország előzi meg ebben a tekintetben az Egyesült Államokat.

A jelentés Magyarországgal foglalkozó része a pozitívumok között említi, hogy 2007-ben lehetségessé vált a telefon-előfizetés nélküli, csupasz ADSL igénybevétele. A jelentés szerint Magyarországon a vezetékes szélessávú penetráció növekedésében nagy szerepet játszott a kábelmodemes előfizetések számának erőteljes növekedése, amihez hozzájárult, hogy számos magyarországi kábelszolgáltató nyújt a kábeltelevíziós mellett hang- és internetszolgáltatást is.

A Bizottság megemlíti, hogy 2007 végén Magyarországon már 100 ezer fölé emelkedett a mobil szélessávú előfizetések száma. A mobilpiacról szólva a jelentés beszámol arról, hogy az Unióban 2007 októberi adatok alapján 100 főre 111,8 előfizetés jutott, míg Magyarországon, ahol a növekedés gyorsabb volt, mint az Unió egészében, ekkor a penetráció 104,4 százalékos volt és év végére 109,7 százalékra nőtt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Bizottság jelentése szerint a vezetékestelefon-szolgáltatás területén Magyarországon folytatódott a piaci konszolidáció, miközben érvényesült az európai trend és a piac enyhén zsugorodott. A jelentés szerint a helyi hívások piacán az inkumbens szolgáltatók dominanciája megmaradt, bár az EU-n belül nálunk a legalacsonyabb a vezetékes hangforgalomban az inkumbens szolgáltatók részesedése (Magyarországon 76,8 százalék, miközben az EU átlag 86,5 százalék).

A jelentés kiemeli a NHH-nak a fogyasztók érdekében tett lépéseit, így a hűségszerződések szabályozását, a csupasz ADSL bevezetésének kikényszerítését, valamint a fogyasztói tájékoztató tevékenységét.

A Bizottság örvendetesnek minősítette, hogy az elmúlt évben Magyarországon lezárult a digitális átállásról szóló jogszabály előkészítése, megszületett a törvény és így még 2008-ban kiírásra kerülhet a földfelszíni digitális televíziózás és rádiózás elindításához szükséges pályázat és 2011-re az uniós terveknek megfelelően, megszűnhet az analóg televíziózás hazánkban. Mint azt az NHH korábban már közölte, a pályázatok még márciusban megjelennek és amennyiben az eredményes lesz, akkor 2008 végére elindulhatnak a földfelszíni digitális televízió- és rádióadások Magyarországon.

A Bizottság tizenharmadik alaklommal készítette el az európai hírközlési piac helyzetéről és szabályozásáról szóló jelentését. Ez, valamint a 27 tagállam piacának helyzetéről készített beszámoló a http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=3963 oldalon érhető el.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem