17 °C Budapest

Fogyasztói csoportok: mit vizsgál a PSZÁF?

Pénzcentrum
2007. január 16. 16:00

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete - tekintettel a fogyasztói csoportszervező társaságokkal kapcsolatos növekvő számú panaszbeadványra -vizsgálta a fogyasztói csoportszervező társaságok tevékenységét.

A hatályos jogszabályok alapján a fogyasztói csoportszervezési tevékenység nem pénzügyi szolgáltatási tevékenység. A Felügyelet által lefolytatott piacfelügyeleti eljárás annak megállapítására irányult, hogy a fogyasztói csoportok szervezésével foglalkozó társaságok végeznek, végeztek-e jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási (betétgyűjtési, pénzkölcsönnyújtási) tevékenységet.

A Felügyelet elemezte a fogyasztói csoportszervezés keretében megkötött szerződéseket, az általános szerződési feltételeket, és a fogyasztói csoportszervező társaságok gyakorlatát. A vizsgált szerződések és általános szerződési feltételekben foglaltak a jelenlegi jogszabályi előírások szerint nem valósítanak meg engedélyköteles pénzügyi szolgáltatási tevékenységet. Egyes vizsgált társaságok gyakorlata azonban a szerződésekben megfogalmazottaktól eltér.

A vizsgálat alá vont társaságok közül a Felügyelet a CARION Zrt., a POLIGRUPO HUNGÁRIA Zrt. és a MÓD Ingatlanrendszer Kft. működésével kapcsolatban megállapította, hogy a megkötött szerződéseknek megfelelően szervezték a fogyasztói csoportokat.

A fennmaradó fogyasztói csoportszervező társaságok esetében a Felügyelet megállapította, hogy a megkötésre került szerződések megfelelnének a fogyasztói csoportszervező tevékenység kívánalmainak. A társaságok gyakorlatukban azonban eltérnek a fogyasztói csoportszervezés valódi céljától. A Felügyelet szabálytalannak minősítette azt a kialakult gyakorlatot, hogy a szerződési feltételekkel ellentétben a vásárlói jog elnyerése után a pénzeszközt a felhasználás ellenőrzése nélkül bocsátották a fogyasztói csoporttag rendelkezésére. Ez a gyakorlat azt eredményezte, hogy a társaságok tevékenysége a vonatkozó jogszabály alapján pénzügyi szolgáltatásnak - betétgyűjtésnek és pénzkölcsönnyújtásnak - minősül.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Fentiekre tekintettel a Felügyelet három esetben intézkedés alkalmazása nélkül megszüntette az eljárást. További három esetben azonban felszólította a társaságokat a vonatkozó jogszabályok mindenkori betartására, eltiltotta őket az engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésétől, valamint más hatóságnál intézkedést kezdeményezett.

EZT OLVASTAD MÁR?