20 °C Budapest

Fogyasztói csoportok: mit vizsgál a PSZÁF?

Pénzcentrum
2007. január 16. 16:00

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete - tekintettel a fogyasztói csoportszervező társaságokkal kapcsolatos növekvő számú panaszbeadványra -vizsgálta a fogyasztói csoportszervező társaságok tevékenységét.

A hatályos jogszabályok alapján a fogyasztói csoportszervezési tevékenység nem pénzügyi szolgáltatási tevékenység. A Felügyelet által lefolytatott piacfelügyeleti eljárás annak megállapítására irányult, hogy a fogyasztói csoportok szervezésével foglalkozó társaságok végeznek, végeztek-e jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási (betétgyűjtési, pénzkölcsönnyújtási) tevékenységet.

A Felügyelet elemezte a fogyasztói csoportszervezés keretében megkötött szerződéseket, az általános szerződési feltételeket, és a fogyasztói csoportszervező társaságok gyakorlatát. A vizsgált szerződések és általános szerződési feltételekben foglaltak a jelenlegi jogszabályi előírások szerint nem valósítanak meg engedélyköteles pénzügyi szolgáltatási tevékenységet. Egyes vizsgált társaságok gyakorlata azonban a szerződésekben megfogalmazottaktól eltér.

A vizsgálat alá vont társaságok közül a Felügyelet a CARION Zrt., a POLIGRUPO HUNGÁRIA Zrt. és a MÓD Ingatlanrendszer Kft. működésével kapcsolatban megállapította, hogy a megkötött szerződéseknek megfelelően szervezték a fogyasztói csoportokat.

A fennmaradó fogyasztói csoportszervező társaságok esetében a Felügyelet megállapította, hogy a megkötésre került szerződések megfelelnének a fogyasztói csoportszervező tevékenység kívánalmainak. A társaságok gyakorlatukban azonban eltérnek a fogyasztói csoportszervezés valódi céljától. A Felügyelet szabálytalannak minősítette azt a kialakult gyakorlatot, hogy a szerződési feltételekkel ellentétben a vásárlói jog elnyerése után a pénzeszközt a felhasználás ellenőrzése nélkül bocsátották a fogyasztói csoporttag rendelkezésére. Ez a gyakorlat azt eredményezte, hogy a társaságok tevékenysége a vonatkozó jogszabály alapján pénzügyi szolgáltatásnak - betétgyűjtésnek és pénzkölcsönnyújtásnak - minősül.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fentiekre tekintettel a Felügyelet három esetben intézkedés alkalmazása nélkül megszüntette az eljárást. További három esetben azonban felszólította a társaságokat a vonatkozó jogszabályok mindenkori betartására, eltiltotta őket az engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésétől, valamint más hatóságnál intézkedést kezdeményezett.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18