Titkok és meglepetések a mobilpiacon - Mire számíthatunk 2007-ben?

Pénzcentrum
2007. január 2. 10:30

Az elmúlt egy évben nagyjából félmillió új ügyfelet szerzett a három hazai mobilszolgáltató cég. De már nem is ez az elsődleges szempont a piaci versenyben, hanem a régi előfizetők megtartása - írja a Népszabadság.

Az elmúlt egy évben 541 ezerrel nőtt a hazai mobil-előfizetések száma, így meghaladta a 9,6 milliót. Ebből 8,9 millió SIM kártyát használtak az elmúlt három hónapban, vagyis ennyi lehet az aktív előfizetések száma - derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) adataiból. Az előfizetők számát tekintve kissé növelte piaci részesedését a Vodafone (0,67 százalékkal), a másik két szolgáltatóé pedig csökkent: a T-Mobile-é 0,24, a Pannoné pedig 0,43 százalékkal - gyakorlatilag tehát nem változtak a pozíciók.

Az egész piacot érintő pozitív változás, hogy nőtt a havidíjas előfizetők aránya: az összes ügyfél 30,5 százalékról 34,5-re az NHH szerint. Az elmúlt évek intézkedései - a félig vagy teljesen lebeszélhető havidíjak, az alacsony tarifák és a csomagokba épített pluszszolgáltatások - ugyanis mostanra kezdik éreztetni hatásukat. Százalékokban kifejezve ez annyit tesz, hogy a Vodafone-nál 73,3-ről 65,1 százalékra csökkent a feltöltő kártyás ügyfelek száma, a T-Mobile-ügyfelek 64-65 százaléka ilyen, s a Pannonnál a legmagasabb a havidíjasok aránya: 38 százalék. A mobiltelefonálásra költött pénz azonban egy év alatt alig változott.

A versenyhelyzet változása az ügyfelek által megvásárolt mobilkészülékek árának támogatásában (vagyis az ár egy részének átvállalásában) is lépésre késztette a szolgáltatókat. Korábban jellemzően az alacsony minőségű mobilokat támogatták, ma inkább a közepes és magas árkategóriájúakat - utóbbiak árának akár negyedét is kifizetik.

Mindazonáltal a három szolgáltatót az elmúlt egy évben egymástól jelentősen eltérő feladatok is lefoglalták. Jelesül a Pannonnál a 2006. februári arculatváltás, ezzel a szolgáltatások megújítása volt ilyen.

A Vodafone-nál egyenesen történelminek nevezték a 2006-os évet: nyár elején a főváros egész területén elérhetővé tették a 3G multimédiás szolgáltatásaikat: a zeneletöltést, mobiltelevíziózást, videotelefonálást és a jóval gyorsabb internet-hozzáférést. Szintén 2006-os újdonság volt a Vodafone Otthon, a vezetékes telefont helyettesítő mobil.

A T-Mobile-nál szintén kiemelt téma volt 2006-ban a mobilinternet, ám a cég vezetője a piaci pozíció megőrzését is komoly eredménynek tartja. A cég új terméke a T-Mobile-adatkártyákkal együtt hirdetett noteszgép (notebook): ebből 2006 végéig 6-7 ezer darab kelhetett el - a 3G-s készülékekből pedig úgy 80 ezer.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy 2007-ben csökkennek a jövedelmek, ezért visszafogott kereslettel kell szembenézniük a szolgáltatóknak. Mindezek mellett a T-Mobile ismét átesik egy kis fazonigazításon: a T-Mobile International minden országra kiterjedő márkafrissítése révén 2007 első negyedévében új szlogennel, részben megújuló vizuális azonosítókkal és arculattal jelenik meg.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16