21 °C Budapest

Pofon a Cillitnek - Nem verhetetlen a Cillit Bang...

Pénzcentrum
2006. december 22. 12:05

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 2006. december 19-i tárgyalásán megállapította, hogy a Reckitt Benkiser (Magyarország) Kft. megtévesztette a fogyasztókat. A vállalkozás Cillit Bang zsíroldó termékét univerzálisként reklámozta, ám ezen állítását nem tudta teljeskörűen igazolni. A vállalkozás azzal is jogsértést követett el, hogy termékének hatékonyságát a verhetetlen és a páratlan jelzőkkel hirdette, ám ezeket a piacelsőséget sugalló kijelentéseit sem tudta bizonyítani. Mindezek miatt a Reckitt Benkiser Kft.-nek tízmillió forint versenyfelügyeleti bírságot kell fizetnie.

A GVH az eljárás során azt vizsgálta, hogy a Cillit Bang nevű termék csomagolásán feltüntetett, valamint a zsíroldószert népszerűsítő reklámokban elhangzott állítások alkalmasak-e a fogyasztók megtévesztésére. A csomagoláson a "szuper hatékony" és az "univerzális" jelzők szerepeltek. A reklámokban - ezeken túl - a "páratlan" és "verhetetlen" minősítések hangzottak el a termék hatékonyságával kapcsolatban.

A GVH határozata szerint a Cillit Bang nem nevezhető univerzális zsíroldónak, mert nem minden felület tekintetében alkalmas a zsírok eltávolítására. A termék használati utasításában a Reckitt Benkiser Kft. maga is meghatározott több olyan területet, ahol - részben a tisztítandó felület védelme érdekében, részben az élelmiszerekkel való érintkezésből fakadó veszélyek elkerülése céljából - nem ajánlja a termék használatát. A termék nem alkalmazható kerámialapos tűzhelyen sem. A Kft. 2006. április 10-én azonos márkanévvel új összetételű termék forgalmazását kezdte meg, amely az élelmiszerekkel érintkező felületeken bő vízzel történő lemosás nélkül is használható. Az új termékre nézve az állítások kevésbé jogsértőek, de egyrészt a felület védelme érdekében még a módosított összetételű zsíroldó sem használható mindenhol, másrészt a piacon még kapható volt az eredeti termék, miközben az új reklám már az élelmiszerrel közvetlenül érintkező felületeken való használatot is propagálta.

A 2005-ben és 2006 júniusáig sugárzott reklámfilmekben szereplő "hatékonysága verhetetlen" illetve "hatékonysága páratlan" kifejezésekről a GVH megállapította, hogy mindkét jelző piacelsőségi kijelentésnek minősül. Márpedig egy társaság ilyen kijelentéseket csak akkor tehet, ha már a reklám közzététele előtt rendelkezett olyan vizsgálati eredményekkel, amelyek állításait mindenben alátámasztják. A versenyfelügyeleti eljárás során bebizonyosodott, hogy ilyen vizsgálati eredményekkel a Cillit Bang reklámok közzétételét megelőzően a Reckitt Benkiser nem rendelkezett.

A GVH a fogyasztók megtévesztése miatt a Reckitt Benkiser Kft.-t 10 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte. A bírság kiszabásakor a hivatal súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a vállalkozást korábban már négy alkalommal marasztalta el a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása miatt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Megszüntették az eljárást a termék címkéjén szereplő "univerzális" jelző miatt, mivel a termék csomagolása pontos felsorolást ad arra vonatkozóan, hogy milyen felületeket lehet, és melyeken nem ajánlott a termék használata. Megszüntették az eljárást a reklámokban szereplő "szuperhatékony" jelző miatt is. Az eljáró versenytanács a vállalkozás által csatolt kutatólaboratóriumi eredmények alapján igazoltnak fogadta el azt, hogy a Cillit Bang jobb a magyar piacon kapható zsíroldók átlagánál, a termékek élvonalához tartozik, ilyen értelemben "szuperhatékony".

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?