Rövid hullámon elúszhat az unios pénz

Pénzcentrum
2006. december 21. 09:00

A szükséges másfélszeresét fizeti az állam a készenléti szervek új rádióiért. Ez lett a vége annak a procedúrának, hogy egyszerre két szerv szerez be párhuzamosan készülékeket. Erre egy "nagyszerű" megoldást dolgozott ki a kancellária: az egyik tenderein alkalmatlanoknak minősítik a szállítókat, ezzel azonban veszélybe kerül a rádiókra kért uniós pénz - írja a Népszabadság.

Furcsa megoldást talált a kancellária a két szervezete közötti vitára. A tendereken ugyanis a rendőrségnek és a határőröknek szereztek volna be mintegy három-négyezer, az új Egységes Digitális Rádiótávközlő-rendszerben használható rádiókészüléket. A "felperes" KSZF azt állította: a készülékeket központi eljárásban kell megvásárolni, amire neki van joga, sőt már ki is írta a tendert 23-32 ezer beszerzésére.

A kérdés az: sikerül-e az unió schengeni alapjából pénzt (700 millió és egymilliárd forint közötti összeget) szerezni néhány ezer készülékre - vagy ezeket is a magyar költségvetésből kell fedezni? A hatásköri vita tárgya az, hogy mely szervezet tenderén használható fel az uniós forrás - ezt ugyanis mindkettő szeretné lekötni. Ám erre idő nincs: még ebben az évben alá kell írni a szerződést - a schengeni alap forrásai ez után bezárulnak.
 
A KPSZE tenderein az öszszes nagy ilyen készülékeket gyártó cég indult (a Motorola, a Sepura, Ote/Selex és az EADS is), ám mindegyiküket - különböző okok miatt - alkalmatlannak nyilvánították, egyik sem felelt meg a kiírásnak. Így a tendereket eredmény nélkül zárták le - vagyis a szervezet nem vásárolt a rádiókészülékekből. A harmadik pályázat eredményhirdetése erre a hétre várható - vélelmezhetően hasonlóan zárul majd ez is. A probléma az, hogy a kancellária másik szervezetének viszont azokból a készülékekből kellene vásárolnia, amelyeket itt alkalmatlanoknak minősítettek a magyar rendőrök és határőrök számára.

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság tenderén ráadásul a tét is jóval nagyobb - így várható, hogy a vesztesek megtámadják az eredményt. Erre jó alapot szolgáltat, hogy a másik szervezetnél az összes szállítót alkalmatlannak minősítették.

A pályázaton ma délelőtt választják ki az öt induló - reggel beadott ajánlata - közül azt a hármat, amelyekkel tovább tárgyalnak, és kedden délután már végső eredményt is kívánnak hirdetni. A vásárlási keretszerződést december 29-én írnák alá - így volna még egy nap arra, hogy a rendőrök, határőrök helyi szervezetei megrendeljék a készülékeket, és visszaigazolást kapjanak erről. Ezzel a rohammunkával volna talán esély az uniós pénz megszerzésére - ha csekély is. Ám ha bármely vesztes megtámadja az eredményt, akkor az aláírás csúszhat - így az uniós forrás is elúszhat.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem