7 °C Budapest

Rövid hullámon elúszhat az unios pénz

Pénzcentrum
2006. december 21. 09:00

A szükséges másfélszeresét fizeti az állam a készenléti szervek új rádióiért. Ez lett a vége annak a procedúrának, hogy egyszerre két szerv szerez be párhuzamosan készülékeket. Erre egy "nagyszerű" megoldást dolgozott ki a kancellária: az egyik tenderein alkalmatlanoknak minősítik a szállítókat, ezzel azonban veszélybe kerül a rádiókra kért uniós pénz - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Furcsa megoldást talált a kancellária a két szervezete közötti vitára. A tendereken ugyanis a rendőrségnek és a határőröknek szereztek volna be mintegy három-négyezer, az új Egységes Digitális Rádiótávközlő-rendszerben használható rádiókészüléket. A "felperes" KSZF azt állította: a készülékeket központi eljárásban kell megvásárolni, amire neki van joga, sőt már ki is írta a tendert 23-32 ezer beszerzésére.

A kérdés az: sikerül-e az unió schengeni alapjából pénzt (700 millió és egymilliárd forint közötti összeget) szerezni néhány ezer készülékre - vagy ezeket is a magyar költségvetésből kell fedezni? A hatásköri vita tárgya az, hogy mely szervezet tenderén használható fel az uniós forrás - ezt ugyanis mindkettő szeretné lekötni. Ám erre idő nincs: még ebben az évben alá kell írni a szerződést - a schengeni alap forrásai ez után bezárulnak.
 
A KPSZE tenderein az öszszes nagy ilyen készülékeket gyártó cég indult (a Motorola, a Sepura, Ote/Selex és az EADS is), ám mindegyiküket - különböző okok miatt - alkalmatlannak nyilvánították, egyik sem felelt meg a kiírásnak. Így a tendereket eredmény nélkül zárták le - vagyis a szervezet nem vásárolt a rádiókészülékekből. A harmadik pályázat eredményhirdetése erre a hétre várható - vélelmezhetően hasonlóan zárul majd ez is. A probléma az, hogy a kancellária másik szervezetének viszont azokból a készülékekből kellene vásárolnia, amelyeket itt alkalmatlanoknak minősítettek a magyar rendőrök és határőrök számára.

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság tenderén ráadásul a tét is jóval nagyobb - így várható, hogy a vesztesek megtámadják az eredményt. Erre jó alapot szolgáltat, hogy a másik szervezetnél az összes szállítót alkalmatlannak minősítették.

A pályázaton ma délelőtt választják ki az öt induló - reggel beadott ajánlata - közül azt a hármat, amelyekkel tovább tárgyalnak, és kedden délután már végső eredményt is kívánnak hirdetni. A vásárlási keretszerződést december 29-én írnák alá - így volna még egy nap arra, hogy a rendőrök, határőrök helyi szervezetei megrendeljék a készülékeket, és visszaigazolást kapjanak erről. Ezzel a rohammunkával volna talán esély az uniós pénz megszerzésére - ha csekély is. Ám ha bármely vesztes megtámadja az eredményt, akkor az aláírás csúszhat - így az uniós forrás is elúszhat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?