Rövid hullámon elúszhat az unios pénz

Pénzcentrum
2006. december 21. 09:00

A szükséges másfélszeresét fizeti az állam a készenléti szervek új rádióiért. Ez lett a vége annak a procedúrának, hogy egyszerre két szerv szerez be párhuzamosan készülékeket. Erre egy "nagyszerű" megoldást dolgozott ki a kancellária: az egyik tenderein alkalmatlanoknak minősítik a szállítókat, ezzel azonban veszélybe kerül a rádiókra kért uniós pénz - írja a Népszabadság.

Furcsa megoldást talált a kancellária a két szervezete közötti vitára. A tendereken ugyanis a rendőrségnek és a határőröknek szereztek volna be mintegy három-négyezer, az új Egységes Digitális Rádiótávközlő-rendszerben használható rádiókészüléket. A "felperes" KSZF azt állította: a készülékeket központi eljárásban kell megvásárolni, amire neki van joga, sőt már ki is írta a tendert 23-32 ezer beszerzésére.

A kérdés az: sikerül-e az unió schengeni alapjából pénzt (700 millió és egymilliárd forint közötti összeget) szerezni néhány ezer készülékre - vagy ezeket is a magyar költségvetésből kell fedezni? A hatásköri vita tárgya az, hogy mely szervezet tenderén használható fel az uniós forrás - ezt ugyanis mindkettő szeretné lekötni. Ám erre idő nincs: még ebben az évben alá kell írni a szerződést - a schengeni alap forrásai ez után bezárulnak.
 
A KPSZE tenderein az öszszes nagy ilyen készülékeket gyártó cég indult (a Motorola, a Sepura, Ote/Selex és az EADS is), ám mindegyiküket - különböző okok miatt - alkalmatlannak nyilvánították, egyik sem felelt meg a kiírásnak. Így a tendereket eredmény nélkül zárták le - vagyis a szervezet nem vásárolt a rádiókészülékekből. A harmadik pályázat eredményhirdetése erre a hétre várható - vélelmezhetően hasonlóan zárul majd ez is. A probléma az, hogy a kancellária másik szervezetének viszont azokból a készülékekből kellene vásárolnia, amelyeket itt alkalmatlanoknak minősítettek a magyar rendőrök és határőrök számára.

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság tenderén ráadásul a tét is jóval nagyobb - így várható, hogy a vesztesek megtámadják az eredményt. Erre jó alapot szolgáltat, hogy a másik szervezetnél az összes szállítót alkalmatlannak minősítették.

A pályázaton ma délelőtt választják ki az öt induló - reggel beadott ajánlata - közül azt a hármat, amelyekkel tovább tárgyalnak, és kedden délután már végső eredményt is kívánnak hirdetni. A vásárlási keretszerződést december 29-én írnák alá - így volna még egy nap arra, hogy a rendőrök, határőrök helyi szervezetei megrendeljék a készülékeket, és visszaigazolást kapjanak erről. Ezzel a rohammunkával volna talán esély az uniós pénz megszerzésére - ha csekély is. Ám ha bármely vesztes megtámadja az eredményt, akkor az aláírás csúszhat - így az uniós forrás is elúszhat.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem