Perel a fogyasztóvédelem: botrány az Auchanban!

Pénzcentrum
2006. december 20. 05:30

Pert indított az egyik francia fogyasztóvédelmi csoport, amely szerint a Hewlett Packard a francia joggal ellentétesen járt el, amikor néhány személyi számítógépet úgy értékesített, hogy azokra már fel volt telepítve a Microsoft által gyártott operációs rendszer, a Windows.

A felperes szervezet szerint ez a módszer megfosztja a vásárlót attól a döntési jogától, hogy megválaszthassa az operációs rendszert, amelyet alkalmazni szeretne, amellett, hogy a feltelepítéssel rákényszerítik valami megvásárlására. A civil szervezet szerint a rendszer számítógéphez "csomagolása" jogszabályba ütközik, miszerint egy termék használatának valamely másik termék használatához való kötése tilos.

A Hewlett Packard szóvivője szerint a vád nem állja meg a helyét, mert a PC önmagában nem minősíthető terméknek, hiszen az az operációs rendszer nélkül nem működik.

A perben az Auchan és a Darty kiskereskedelmi láncok is érintettek. Az eljárás akár hónapokig is eltarthat, bár biztató lehet a bepereltek számára, hogy az ugyanebben a témában beadott előző két vádiratot a francia bíróság elutasította.

EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18