PSZÁF esete a Tőzsdemágussal - piacbefolyásolás és kizárt játékosok

Pénzcentrum
2006. december 19. 08:54

A Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyelete (PSZÁF) eljárást indított a Tőzsdemágus négy játékosa ellen piacbefolyásolás tilalmára vonatkozóan.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Budapesti Értéktőzsde Zrt., az Inter-Európa Bank Nyrt., az Equitas Broker Zrt., valamint a TDC Teletrader Kft. által létrehozott konzorcium 2006. szeptember 18. és november 30. közötti időszakban "Tőzsdemágus" fantázianéven tőzsdei szimulációs játékot működtet. A Konzorcium képviseletében eljárva a Budapesti Értéktőzsde Zrt. bejelentést tett a Felügyelet felé.

A bejelentők kérték Király Bálint által a Graphisoft Park SE részvényeire a tőzsdei éles kereskedési rendszerben 2006. szeptember 26-án kötött piacbefolyásolásra utaló ügyletek, Perger Tibor által FHB részvényekre a tőzsdei éles kereskedési rendszerben 2006. szeptember 20-án kötött piacbefolyásolásra utaló ügyletek, Mesterházy Norbert által a SYNERGON Informatika Rt. részvényeire a tőzsdei éles kereskedési rendszerben 2006. szeptember 22-én kötött piacbefolyásolásra utaló ügyletek, valamint Pallag Zoltán által a Graphisoft Park SE részvényeire a tőzsdei éles kereskedési rendszerben 2006. szeptember 20-án és 21-én kötött piacbefolyásolásra utaló ügyletek kivizsgálását.

A Felügyelet az eljárás során az ügyfelek alábbi ügyleteit vizsgálta.

Az Király Bálint 2006. szeptember 26-án 13:48:22-kor az éles tőzsdei kereskedési rendszerbe beadott 1 db GRAPHI részvényre eladási megbízást 1436 Ft-os árfolyamon. Ezt követően azonnal -13:48 perckor - az ügyfél Játékban beadott 696 db GRAPHI-ra vételi megbízást, amely a beállított 1436 Ft-os eladási árfolyamon teljesült is. Ezt követően 16:06:20 perckor az éles rendszerbe az ügyfél bevitt 1 db részvényre vételi megbízást 1419 Ft-os árfolyamon, majd a Játékban másodpercekkel később a korábban vásárolt 696 db-os GRAPHI részvénycsomagját eladta az éles rendszerben beállított árfolyamon.

Az ügyfél meghallgatása során elismerte, hogy az éles tőzsdei kereskedési rendszerbe 1 db-os GRAPHI megbízásait azzal a szándékkal adta be, hogy a Játékban a pozíciója szempontjából kedvező - árfolyamot alakítson ki. Védekezésként az ügyfél előadta, hogy figyelemmel volt arra, hogy az éles rendszerbe beadott megbízása csekély mennyiségre vonatkozzon, valamint arra, hogy olyan limitárat határozzon meg, amely az aktuális eladási - vételi ár intervallumon belül van. Ezért is esett az ügyfél választása a részvények közül a Graphisoftra, ugyanis ezen részvény esetében állt fenn jelentős különbség a legjobb eladási és legjobb vételi ár között.

Perger Tibor 2006. szeptember 20-án 12:03:22 perckor a tőzsdei éles kereskedési rendszerbe beadott 1 db részvényre eladási ajánlatot 1442 Ft-os limitáron (közvetlenül ezt megelőzően az eladási árak az ajánlati könyvben 1450-1460 Ft körül mozogtak), majd rögtön ezután a Játékban 12:03:22 perckor vásárolt 1330 db FHB részvényt ugyanezen 1442 Ft-os áron. Később az árfolyam megemelése érdekében az ügyfél az éles kereskedési rendszerbe beadott 1 db részvényre vonatkozóan 1457 Ft-on vételi ajánlatot, majd a Játékban ugyanabban az időpontban 12:05:10 perckor ezen felemelt áron eladta az FHB csomagot. Az éles rendszerbe bevitt ajánlattal tehát az ügyfél megemelte az aktuális legjobb eladási árat, hogy azután a Játékban a részvények eladásával nyereséget realizálhasson.

Mesterházy Norbert meghallgatása során elismerte, hogy az éles tőzsdei kereskedési rendszerbe 1 db-os FHB megbízásait azzal a szándékkal adta be, hogy a Játékban a pozíciója szempontjából kedvező árfolyamot alakítson ki. Védekezésként az ügyfél előadta, hogy figyelemmel volt arra, hogy az éles rendszerbe beadott megbízása csekély mennyiségre vonatkozzon, valamint arra, hogy olyan limitárat határozzon meg, amely az aktuális eladási ár - vételi ár intervallumon belül van. Ezért is esett az ügyfél választása a részvények közül az FHB-re, ugyanis ezen részvény esetében állt fenn jelentős különbség a legjobb eladási és legjobb vételi árfolyam között.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az ügyfél 2006. szeptember 22-én 10:44:19 perckor az éles tőzsdei kereskedési rendszerbe beadott 1 db SYN részvényre eladási megbízást 1016 Ft-os árfolyamon (a megelőző órákban 1035 Ft körül mozgott a SYN árfolyama). Majd még abban a percben az ügyfél a Játékban beadott 1980 db részvényre vételi megbízást, amely az éppen aktuális alacsonyabb áron, 1016 Ft-on teljesült. 10:45:37 perckor az ügyfél az éles rendszerbe beadott 1 db SYN-re vételi megbízást 1028 Ft-os áron, majd ezt követően azonnal értékesítette a Játékban a SYN részvénycsomagját a megemelt 1028 Ft-os áron.

Az ügyfél 10:55:00 perckor az éles rendszerbe beadott 1 db SYN részvényre 1016 Ft-os áron eladási megbízást, majd rögtön ezután 10:46 perckor a Játékban vett 2000 db részvényt a korábban beállított limitáron. 10:47:16 perckor az éles rendszerbe az ügyfél beadott 1 db részvényre vételi megbízást emelt 1028 Ft-os áron, majd másodpercekkel később értékesítette a Játékban a 2000 db-os SYN csomagot a magasabb árfolyamon.

Az ügyfél hasonló konstrukcióban adott be az éles rendszerbe további 3-3 eladási, majd vételi megbízást, majd másodpercek múlva ezekkel ellentétes irányú megbízásokat adott a Játékban.

Pallag Zoltán meghallgatása során elismerte, hogy az éles tőzsdei kereskedési rendszerbe 1 db-os SYNERGON megbízásait azzal a szándékkal adta be, hogy a Játékban a pozíciója szempontjából kedvező árfolyamot alakítson ki. Védekezésként az ügyfél előadta, hogy figyelemmel volt arra, hogy az éles rendszerbe beadott megbízása csekély mennyiségre vonatkozzon, valamint arra, hogy olyan limitárat határozzon meg, amely az aktuális eladási - vételi ár intervallumon belül van. Ezért is esett az ügyfél választása a részvények közül a SYNERGON-ra, ugyanis ezen részvény esetében állt fenn jelentős különbség a legjobb eladási és legjobb vételi árfolyam között. Az ügyfél a meghallgatása során azt is elismerte, hogy nem tanúsított kellő figyelmet a Játékszabály piacbefolyásolás tilalmára vonatozó rendelkezéseinek.

A PSZÁF bekérte a szükséges dokumentumokat és meghallgatta a játékosokat. A játék szervezői mind a négy versenyzőt kizárták a játékból.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?