18 °C Budapest

Megfizetett a kapzsiságáárt...

Pénzcentrum
2006. december 15. 13:53

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a 2006. december 14-én tartott tárgyalásán megállapította, hogy a TIGÁZ Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. visszaélt gazdasági erőfölényével amikor indokolatlanul magas szinten határozta meg annak a csatlakozási díjnak a mértékét, amit az új fogyasztók hálózatra kapcsolása valamint a régebbi fogyasztók kapacitásigényének növekedése esetén kell megfizetni. A TIGÁZ jogsértő magatartásáért 4 millió Ft versenyfelügyeleti bírság megfizetésére köteles. A TIGÁZ többi vizsgált magatartása tekintetben a GVH az eljárást megszüntette.


A magyar versenyjogban gazdasági erőfölénnyel rendelkezni nem tilos, az azzal való visszaélés azonban már jogellenes. Tekintettel a speciális, a verseny alacsonyabb fokú jelenlétére jellemző piaci helyzetre, az erőfölényes vállalkozás fokozott felelősséggel köteles eljárni üzleti döntéseinek kialakításakor. A versenytörvény szerint gazdasági erőfölénnyel az a vállalkozás rendelkezik, amely gazdasági döntéseit a többi piaci szereplőtől nagymértékben függetlenül képes meghozni.


A versenyfelügyeleti eljárás alá vont TIGÁZ Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. (a továbbiakban: TIGÁZ) fő tevékenységi köre a gázelosztás és a gázkereskedelem. A TIGÁZ a magyarországi fogyasztók több mint 30 százalékát látja el vezetékes földgázzal.


A TIGÁZ ellen lefolytatott versenyfelügyeleti eljárás eredményeként a GVH túlzottan magasnak, s eképpen a versenytörvénybe ütközőnek minősítette a TIGÁZ Üzletszabályzata alapján 2004. és 2005. években alkalmazott csatlakozási díj mértékét, amely - bizonyos esetekben - több mint háromszorosa volt annak a csatlakozási díjnak, amelyet ugyanolyan kapacitásigényű kisfogyasztók és közüzemek esetén a jogszabály hatósági árként ír elő.


A versenyfelügyeleti eljárás további kérdések elbírálására is kiterjedt. Eldöntetndő volt, hogy vajon versenyjogsértő-e a TIGÁZ azon magatartása, mely szerint csak egyedi kérelem alapján vonja be a fogyasztókat abba döntésébe, hogy mely kivitelezőket választja ki pályáztatás útján a csatlakozási munkák elvégzésére, és előzetesen nem is tájékoztatja fogyasztóit a részvétel lehetőségéről. A GVH ebben a kérdésben, valamint a csatlakozási díj megállapításának módjának tekintetében megszüntette a versenyfelügyeleti eljárást. A GVH határozatában rámutatott: nem ütközik a versenyjogi szabályokba az a díjszámítási mód, hogy a TIGÁZ - a korábban felmerült költségekre alapozva - előre rögzíti a kapacitásbővítési díj mértékét. A GVH ugyanakkor kiemelte, a díjszámítás módszerének elfogadása nem jelenti azt, hogy tartalmi okból kizárt lenne az így megállapított díj versenyjogba ütközése, például ha indokolatlanul magasak annak egyes részelemei.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Azt is vizsgálta a GVH, hogy versenyjogi értelemben vett diszkriminációnak minősül-e az, hogy a gázfogyasztási csatlakozás során bizonyos különbségek voltak észlelhetőek az egyes fogyasztók között. A versenyfelügyeleti eljárás során a GVH arra a következtetésre jutott, hogy a TIGÁZ eljárása egyik fogyasztó csatlakozása során sem tért el nagymértékben a többitől. Pályáztatás útján választották ki a kivitelezőt, a beruházó bevonása a pályázók kiválasztásába egyedi kérés alapján történt, a csatlakozási díj pedig minden esetben az üzletszabályzatban foglaltak szerint került meghatározásra.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?