26 °C Budapest

Megfizetett a kapzsiságáárt...

Pénzcentrum
2006. december 15. 13:53

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a 2006. december 14-én tartott tárgyalásán megállapította, hogy a TIGÁZ Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. visszaélt gazdasági erőfölényével amikor indokolatlanul magas szinten határozta meg annak a csatlakozási díjnak a mértékét, amit az új fogyasztók hálózatra kapcsolása valamint a régebbi fogyasztók kapacitásigényének növekedése esetén kell megfizetni. A TIGÁZ jogsértő magatartásáért 4 millió Ft versenyfelügyeleti bírság megfizetésére köteles. A TIGÁZ többi vizsgált magatartása tekintetben a GVH az eljárást megszüntette.


A magyar versenyjogban gazdasági erőfölénnyel rendelkezni nem tilos, az azzal való visszaélés azonban már jogellenes. Tekintettel a speciális, a verseny alacsonyabb fokú jelenlétére jellemző piaci helyzetre, az erőfölényes vállalkozás fokozott felelősséggel köteles eljárni üzleti döntéseinek kialakításakor. A versenytörvény szerint gazdasági erőfölénnyel az a vállalkozás rendelkezik, amely gazdasági döntéseit a többi piaci szereplőtől nagymértékben függetlenül képes meghozni.


A versenyfelügyeleti eljárás alá vont TIGÁZ Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. (a továbbiakban: TIGÁZ) fő tevékenységi köre a gázelosztás és a gázkereskedelem. A TIGÁZ a magyarországi fogyasztók több mint 30 százalékát látja el vezetékes földgázzal.


A TIGÁZ ellen lefolytatott versenyfelügyeleti eljárás eredményeként a GVH túlzottan magasnak, s eképpen a versenytörvénybe ütközőnek minősítette a TIGÁZ Üzletszabályzata alapján 2004. és 2005. években alkalmazott csatlakozási díj mértékét, amely - bizonyos esetekben - több mint háromszorosa volt annak a csatlakozási díjnak, amelyet ugyanolyan kapacitásigényű kisfogyasztók és közüzemek esetén a jogszabály hatósági árként ír elő.


A versenyfelügyeleti eljárás további kérdések elbírálására is kiterjedt. Eldöntetndő volt, hogy vajon versenyjogsértő-e a TIGÁZ azon magatartása, mely szerint csak egyedi kérelem alapján vonja be a fogyasztókat abba döntésébe, hogy mely kivitelezőket választja ki pályáztatás útján a csatlakozási munkák elvégzésére, és előzetesen nem is tájékoztatja fogyasztóit a részvétel lehetőségéről. A GVH ebben a kérdésben, valamint a csatlakozási díj megállapításának módjának tekintetében megszüntette a versenyfelügyeleti eljárást. A GVH határozatában rámutatott: nem ütközik a versenyjogi szabályokba az a díjszámítási mód, hogy a TIGÁZ - a korábban felmerült költségekre alapozva - előre rögzíti a kapacitásbővítési díj mértékét. A GVH ugyanakkor kiemelte, a díjszámítás módszerének elfogadása nem jelenti azt, hogy tartalmi okból kizárt lenne az így megállapított díj versenyjogba ütközése, például ha indokolatlanul magasak annak egyes részelemei.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Azt is vizsgálta a GVH, hogy versenyjogi értelemben vett diszkriminációnak minősül-e az, hogy a gázfogyasztási csatlakozás során bizonyos különbségek voltak észlelhetőek az egyes fogyasztók között. A versenyfelügyeleti eljárás során a GVH arra a következtetésre jutott, hogy a TIGÁZ eljárása egyik fogyasztó csatlakozása során sem tért el nagymértékben a többitől. Pályáztatás útján választották ki a kivitelezőt, a beruházó bevonása a pályázók kiválasztásába egyedi kérés alapján történt, a csatlakozási díj pedig minden esetben az üzletszabályzatban foglaltak szerint került meghatározásra.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem