7 °C Budapest

Még hat napjuk maradt az EVA-soknak

Pénzcentrum
2006. december 14. 09:45

Mulasztási bírságra számíthatnak azok az evás adózók, akik december 20-ig nem utalják át az adóhivatalnak a teljes ez évi várható adójuk legalább kilencven százalékát - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az idén először az evás társaságokra és egyéni vállalkozókra is vonatkozik az úgynevezett adófeltöltési kötelezettség, vagyis december 20-ig legalább a teljes évi adójuk kilencven százalékát be kell fizetniük az adóhivatalnak.

Az adófeltöltési kötelezettség a nem evás társas vállalkozásokra már régóta vonatkozik. Az előző évben ötvenmillió forint árbevételt meghaladó társaságoknak december 20-ig meg kell becsülniük az az évi teljes társasági nyereségadó-fizetési kötelezettségüket, és figyelembe véve az évközi előlegeket legalább a teljes összeg kilencven százalékát át kell utalniuk az adóhivatalnak.

Azok az evások, akik erről megfeledkeznek, mulasztási bírságra számíthatnak. A mulasztási bírság az idejében meg nem fizetett adó húsz százaléka. Vagyis a bírságot az APEH az adóévben már befizetett adóelőleg és az éves adó kilencven százalékának különbözete után számolja fel.

Az eva hatálya alá is december 20-ig lehet bejelentkezni 2007-re az adóhatóságnál, és ugyancsak addig lehet bejelenteni azt is, ha valaki jövőre már nem az eva szabályai szerint kíván adózni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18