Mesés fizetések: akiket nem érint a csomag...

Pénzcentrum
2006. december 13. 15:00

Társadalmi vihart kavart az Egyesült Államokban a Goldman Sachs azon bejelentése, hogy rekordmennyiségű profitjának jelentős részét visszajuttatja az alkalmazottaihoz, így azok az idén a bónuszokkal és az egyéb jövedelemkiegészítőkkel együtt átlagosan 622 ezer dollárt vihetnek haza az idei évben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Természetesen a Goldman Sachsnál sem ez az alapfizetés, a sokak számára hihetetlenül magas átlagot leginkább a banki befektetéssel foglalkozók és a tőzsdeügynökök akár több millió dolláros keresete emeli meg. Az viszont tény, hogy ez az átlag háromszorosa egy átlagos sebész, négyszerese egy massachusetts-i ügyvezető, és tizenkétszerese egy tanár fizetésének.

A társadalmi különbségek elmélyülését azonban jobban mutatja, ha ezt az értéket egy átlagos "kétkezi munkás" fizetésével vetjük össze, ekkor kiderül ugyanis, hogy egy a Wall Street-i óriásnál dolgozó átlagban 58-szor annyit keres mint egy fizikai munkás.

A Goldman Sachs idei rekordméretű profitját, amely nagyobb, mint az 5 legjobban menő vállalat összes profitja 2001 és 2002-ben, az egyre emelkedő részvény áraknak és a sikeres akvizícióknak köszönheti. A nagyvállalat nyeresége több mint 70 százalékkal nőtt az elmúlt évben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?