22 °C Budapest

Mesés fizetések: akiket nem érint a csomag...

Pénzcentrum
2006. december 13. 15:00

Társadalmi vihart kavart az Egyesült Államokban a Goldman Sachs azon bejelentése, hogy rekordmennyiségű profitjának jelentős részét visszajuttatja az alkalmazottaihoz, így azok az idén a bónuszokkal és az egyéb jövedelemkiegészítőkkel együtt átlagosan 622 ezer dollárt vihetnek haza az idei évben.

Természetesen a Goldman Sachsnál sem ez az alapfizetés, a sokak számára hihetetlenül magas átlagot leginkább a banki befektetéssel foglalkozók és a tőzsdeügynökök akár több millió dolláros keresete emeli meg. Az viszont tény, hogy ez az átlag háromszorosa egy átlagos sebész, négyszerese egy massachusetts-i ügyvezető, és tizenkétszerese egy tanár fizetésének.

A társadalmi különbségek elmélyülését azonban jobban mutatja, ha ezt az értéket egy átlagos "kétkezi munkás" fizetésével vetjük össze, ekkor kiderül ugyanis, hogy egy a Wall Street-i óriásnál dolgozó átlagban 58-szor annyit keres mint egy fizikai munkás.

A Goldman Sachs idei rekordméretű profitját, amely nagyobb, mint az 5 legjobban menő vállalat összes profitja 2001 és 2002-ben, az egyre emelkedő részvény áraknak és a sikeres akvizícióknak köszönheti. A nagyvállalat nyeresége több mint 70 százalékkal nőtt az elmúlt évben.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?