4 °C Budapest

Kikapcsolt villany és gáz... Jövőre elúszunk a számlákkal?

Pénzcentrum
2006. december 11. 10:00

Januártól sokak számára akár több tíz százalékkal is emelkedhetnek a közműdíjak, azt azonban hivatalosan nem lehet tudni, hogy ettől hány százalékra nőhet a nem fizető háztartások aránya. A szociális minisztérium 2004-es kimutatása szerint az energiaárak hirtelen emelése a hátralékok megugrásával jár - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Akkor hazánkban mintegy félmillió háztartás maradt el a fizetéssel. A tanulmány szerint az összes közműtartozás megközelítette a 15 milliárd forintot, az egy főre jutó átlag így 18,500 Ft volt. A fővárosi háztartások egy főre jutó hátraléka nagyobb a vidékieknél.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a drága díjbeszedés költségeit is a lakossággal fizettetik meg, valamint a megfelelő szankciók hiánya is hozzájárul a hátralékok növekedéséhez.

Tavaly az 5 millió áramfogyasztó mintegy 1%-át (50 ezer háztartást) kellett kizárni a szolgáltatásból, és ennek harmadát még 30 nap múlva sem kapcsolták vissza. Az átlagos díjtartozás országosan 30-40 ezer forintra tehető volt.

Az Elmű szóvivője a lapnak elmondta, hogy a társaság aktív adósságmenedzselést folytat: a rossz anyagi helyzetbe került, nem visszaeső háztartásokkal akár kamatmentes részletfizetésben is megállapodhatnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?