Kikapcsolt villany és gáz... Jövőre elúszunk a számlákkal?

Pénzcentrum
2006. december 11. 10:00

Januártól sokak számára akár több tíz százalékkal is emelkedhetnek a közműdíjak, azt azonban hivatalosan nem lehet tudni, hogy ettől hány százalékra nőhet a nem fizető háztartások aránya. A szociális minisztérium 2004-es kimutatása szerint az energiaárak hirtelen emelése a hátralékok megugrásával jár - írja a Népszabadság.

Akkor hazánkban mintegy félmillió háztartás maradt el a fizetéssel. A tanulmány szerint az összes közműtartozás megközelítette a 15 milliárd forintot, az egy főre jutó átlag így 18,500 Ft volt. A fővárosi háztartások egy főre jutó hátraléka nagyobb a vidékieknél.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a drága díjbeszedés költségeit is a lakossággal fizettetik meg, valamint a megfelelő szankciók hiánya is hozzájárul a hátralékok növekedéséhez.

Tavaly az 5 millió áramfogyasztó mintegy 1%-át (50 ezer háztartást) kellett kizárni a szolgáltatásból, és ennek harmadát még 30 nap múlva sem kapcsolták vissza. Az átlagos díjtartozás országosan 30-40 ezer forintra tehető volt.

Az Elmű szóvivője a lapnak elmondta, hogy a társaság aktív adósságmenedzselést folytat: a rossz anyagi helyzetbe került, nem visszaeső háztartásokkal akár kamatmentes részletfizetésben is megállapodhatnak.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?