33 °C Budapest

Adózás 2007: ma sok minden eldől

Pénzcentrum
2006. december 11. 10:30

Az Országgyűlés ma szavaz a pénzügyi salátacsomaghoz benyújtott módosító javaslatokról. Veres János pénzügyminiszter a nyári adócsomag elfogadása után megígérte, hogy az ősszel újabb lényegi adómódosításokat már nem kezdeményez a kormány. Ennek ellenére a törvénycsomag, amelynek a jövő héten lesz a végszavazása, gyakorlatilag minden adónemhez hozzányúl - írja a Magyar Hírlap.

A kormány az Audi nyomására meghátrált, és a most szavazás előtt álló salátatörvénybe belevette azt a passzust, mely szerint a cégek által kutatás-fejlesztésre (K+F) fordított kiadások csökkentik a különadó adóalapját. A javaslat szerint a más cégtől vásárolt K+F szolgáltatással nem csökkenthető az adóalap. Más kérdés, hogy az Audinak ez a módosítás sem teremti meg a teljes adómentességet, ugyanis elképzelhető, hogy az ilyen adókedvezmény egyedi állami támogatásnak minősül.

Szintén az élet hozta, hogy a nyári adótörvénycsomagból az Alkotmánybíróság kigyomlálta a házipénztárakra kivetendő adót. Ugyanakkor egy ma a képviselők elé kerülő - és a kormány által támogatott - javaslat szerint szigorítanák a házipénztárakban lévő összegek felhasználását. Az indítvány harminc napban maximálná a házipénztárból való előlegkifizetést, így akarják kikerülni azt, hogy az előleg "álcázásul szolgáljon" az adóelkerülésre - derül ki az indoklásból. A jövőben az adóellenőrök jobban odafigyelnek a készpénzkezelési szabályok meglétére és betartására, ugyanis a jövőben a szabályzattal nem rendelkező vállalkozás félmilliós, ismétlődés esetén akár egymillió forintos bírsággal is sújtható.

Ma szavaznak arról a módosításról, amely felemelné a munkáltató által adómentesen adható támogatások értékét. E szerint a jelenlegi havi 4500 forintról ötezerre emelik a hideg étkeztetési utalványok összegét. A meleg étkeztetés támogatása a jelenlegi havi kilencezer forinttal szemben tízezer lesz 2007-ben. A szabályok szerint a munkavállaló egy hónapban csak egyfajta juttatást kaphat. A módosítás szerint szintén havi tízezer forintos adómentes támogatás adható, elektronikus kártya formájában, az ételautomaták használatához.

Ezer forinttal emelkedik - húszezer forintra - a gyermekes munkavállalóknak évente egyszer adható tanévkezdési támogatás is.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem