15 °C Budapest

Adózás 2007: ma sok minden eldől

Pénzcentrum
2006. december 11. 10:30

Az Országgyűlés ma szavaz a pénzügyi salátacsomaghoz benyújtott módosító javaslatokról. Veres János pénzügyminiszter a nyári adócsomag elfogadása után megígérte, hogy az ősszel újabb lényegi adómódosításokat már nem kezdeményez a kormány. Ennek ellenére a törvénycsomag, amelynek a jövő héten lesz a végszavazása, gyakorlatilag minden adónemhez hozzányúl - írja a Magyar Hírlap.

A kormány az Audi nyomására meghátrált, és a most szavazás előtt álló salátatörvénybe belevette azt a passzust, mely szerint a cégek által kutatás-fejlesztésre (K+F) fordított kiadások csökkentik a különadó adóalapját. A javaslat szerint a más cégtől vásárolt K+F szolgáltatással nem csökkenthető az adóalap. Más kérdés, hogy az Audinak ez a módosítás sem teremti meg a teljes adómentességet, ugyanis elképzelhető, hogy az ilyen adókedvezmény egyedi állami támogatásnak minősül.

Szintén az élet hozta, hogy a nyári adótörvénycsomagból az Alkotmánybíróság kigyomlálta a házipénztárakra kivetendő adót. Ugyanakkor egy ma a képviselők elé kerülő - és a kormány által támogatott - javaslat szerint szigorítanák a házipénztárakban lévő összegek felhasználását. Az indítvány harminc napban maximálná a házipénztárból való előlegkifizetést, így akarják kikerülni azt, hogy az előleg "álcázásul szolgáljon" az adóelkerülésre - derül ki az indoklásból. A jövőben az adóellenőrök jobban odafigyelnek a készpénzkezelési szabályok meglétére és betartására, ugyanis a jövőben a szabályzattal nem rendelkező vállalkozás félmilliós, ismétlődés esetén akár egymillió forintos bírsággal is sújtható.

Ma szavaznak arról a módosításról, amely felemelné a munkáltató által adómentesen adható támogatások értékét. E szerint a jelenlegi havi 4500 forintról ötezerre emelik a hideg étkeztetési utalványok összegét. A meleg étkeztetés támogatása a jelenlegi havi kilencezer forinttal szemben tízezer lesz 2007-ben. A szabályok szerint a munkavállaló egy hónapban csak egyfajta juttatást kaphat. A módosítás szerint szintén havi tízezer forintos adómentes támogatás adható, elektronikus kártya formájában, az ételautomaták használatához.

Ezer forinttal emelkedik - húszezer forintra - a gyermekes munkavállalóknak évente egyszer adható tanévkezdési támogatás is.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?