MEGA-botrány és tili-toli - mi az amit megveszel és ki ellenőrzi?

Pénzcentrum
2006. december 8. 10:15

Gőgös Zoltán, a minisztérium államtitkára szerint két héten belül kormányhatározat várható arról, hogy a Földművelésügyi- és Vidékfejlesztési (FVM) minisztérium irányítja a jövőben az élelmiszer-biztonsági és ellenőrzési munkát - írja a Világgazdaság.

A változtatástól szigorúbb és hatékonyabb hatósági munkát várnak az FVM-ben. A legfontosabb módosítás keretében az Egészségügyi Minisztériumnál (EM) lévő Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Méhib) átkerül az agrártárcához, emelett az ÁNTSZ egyes jogköreit is átveszi a tárca. A Méhibet egyébként épp két évvel ezelőtt helyeztén az FVM-ből az EM-be, az antoflatoxinos paprikabotrány után.

Az átszervezési kérdést a napokban napvilágra került MEGA-botrány hozta felszínre. A hatóságok lelepleztek ukrán, izraeli és magyar tulajdonú cégeket, amelyek több mint száztonnányi, négyszáz tételre kiterjedő áruféleséget manipuláltak a törökbálinti logisztikai központban. Meghamisították a szavatossági időket, és valótlan jelölési dokumentumokkal látták el a termékeket.

Virsinger György, megyei főállatorvos elmondta, hogy a Pest megyei élelmiszer-ellenőrző állomás vizsgálatai szerint a MEGA Trade Kft., a MEGA Trade Dis Kft., a MEGA-Food Kft., a MEGA-Food Dis Kft. és a MEGA Logistik Kft. követte el a visszaéléseket.

A kifogásolt árukör alapvetően tejtermékeket, csokoládékat, félkész élelmiszereket, müzliket és lekvárokat ölel fel. Az ellenőrök egyébként felfedeztek egy illegális tojáscsomagolót, és egymillió német tojás megsemmisítéséről döntöttek. A rendőrség ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntette miatt. A hatóságok négy raktárt zárattak be Törökbálinton, s mivel az átcímkézett termékek áruk egy része a boltokba is eljutott, 1 200 kereskedelmi egységet utasítottak különböző termékek visszavonására.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 31. szerda
Angéla, Petronella
22. hét
Május 31.
A Kihívás Napja
Május 31.
A Testvérek Napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?