7 °C Budapest

MEGA-botrány és tili-toli - mi az amit megveszel és ki ellenőrzi?

Pénzcentrum
2006. december 8. 10:15

Gőgös Zoltán, a minisztérium államtitkára szerint két héten belül kormányhatározat várható arról, hogy a Földművelésügyi- és Vidékfejlesztési (FVM) minisztérium irányítja a jövőben az élelmiszer-biztonsági és ellenőrzési munkát - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A változtatástól szigorúbb és hatékonyabb hatósági munkát várnak az FVM-ben. A legfontosabb módosítás keretében az Egészségügyi Minisztériumnál (EM) lévő Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Méhib) átkerül az agrártárcához, emelett az ÁNTSZ egyes jogköreit is átveszi a tárca. A Méhibet egyébként épp két évvel ezelőtt helyeztén az FVM-ből az EM-be, az antoflatoxinos paprikabotrány után.

Az átszervezési kérdést a napokban napvilágra került MEGA-botrány hozta felszínre. A hatóságok lelepleztek ukrán, izraeli és magyar tulajdonú cégeket, amelyek több mint száztonnányi, négyszáz tételre kiterjedő áruféleséget manipuláltak a törökbálinti logisztikai központban. Meghamisították a szavatossági időket, és valótlan jelölési dokumentumokkal látták el a termékeket.

Virsinger György, megyei főállatorvos elmondta, hogy a Pest megyei élelmiszer-ellenőrző állomás vizsgálatai szerint a MEGA Trade Kft., a MEGA Trade Dis Kft., a MEGA-Food Kft., a MEGA-Food Dis Kft. és a MEGA Logistik Kft. követte el a visszaéléseket.

A kifogásolt árukör alapvetően tejtermékeket, csokoládékat, félkész élelmiszereket, müzliket és lekvárokat ölel fel. Az ellenőrök egyébként felfedeztek egy illegális tojáscsomagolót, és egymillió német tojás megsemmisítéséről döntöttek. A rendőrség ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntette miatt. A hatóságok négy raktárt zárattak be Törökbálinton, s mivel az átcímkézett termékek áruk egy része a boltokba is eljutott, 1 200 kereskedelmi egységet utasítottak különböző termékek visszavonására.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18