26 °C Budapest

MEGA-botrány és tili-toli - mi az amit megveszel és ki ellenőrzi?

Pénzcentrum
2006. december 8. 10:15

Gőgös Zoltán, a minisztérium államtitkára szerint két héten belül kormányhatározat várható arról, hogy a Földművelésügyi- és Vidékfejlesztési (FVM) minisztérium irányítja a jövőben az élelmiszer-biztonsági és ellenőrzési munkát - írja a Világgazdaság.

A változtatástól szigorúbb és hatékonyabb hatósági munkát várnak az FVM-ben. A legfontosabb módosítás keretében az Egészségügyi Minisztériumnál (EM) lévő Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Méhib) átkerül az agrártárcához, emelett az ÁNTSZ egyes jogköreit is átveszi a tárca. A Méhibet egyébként épp két évvel ezelőtt helyeztén az FVM-ből az EM-be, az antoflatoxinos paprikabotrány után.

Az átszervezési kérdést a napokban napvilágra került MEGA-botrány hozta felszínre. A hatóságok lelepleztek ukrán, izraeli és magyar tulajdonú cégeket, amelyek több mint száztonnányi, négyszáz tételre kiterjedő áruféleséget manipuláltak a törökbálinti logisztikai központban. Meghamisították a szavatossági időket, és valótlan jelölési dokumentumokkal látták el a termékeket.

Virsinger György, megyei főállatorvos elmondta, hogy a Pest megyei élelmiszer-ellenőrző állomás vizsgálatai szerint a MEGA Trade Kft., a MEGA Trade Dis Kft., a MEGA-Food Kft., a MEGA-Food Dis Kft. és a MEGA Logistik Kft. követte el a visszaéléseket.

A kifogásolt árukör alapvetően tejtermékeket, csokoládékat, félkész élelmiszereket, müzliket és lekvárokat ölel fel. Az ellenőrök egyébként felfedeztek egy illegális tojáscsomagolót, és egymillió német tojás megsemmisítéséről döntöttek. A rendőrség ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntette miatt. A hatóságok négy raktárt zárattak be Törökbálinton, s mivel az átcímkézett termékek áruk egy része a boltokba is eljutott, 1 200 kereskedelmi egységet utasítottak különböző termékek visszavonására.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem