22 °C Budapest

Óriási adósság - bajban a nagyvárosok

Pénzcentrum
2006. december 7. 11:00

Egyre nagyobb adóssággal kell megbirkózniuk az európai, illetve észak-amerikai nagyvárosoknak, különösen a fővárosoknak - írja a Világgazdaság.

Berlin adósságával kapcsolatban a német alkotmánybíróság nemrég úgy döntött, a városnak szövetségi támogatás nélkül kell a már 60 milliárd eurós adósságával megbirkóznia. A főpolgármester, Klaus Wowereit szerint ez a legszigorúbb takarékossági intézkedések mellett sem lehetséges.

A helyi adóbevételek a 20 milliárd eurós éves költségvetésnek mindössze a felét fedezik, a város eddig is számos intézkedéssel próbálkozik: évente 20 ezer közalkalmazottól válnak meg, privatizálják a város vagyonát, és más területeken is visszafogják a kiadásokat. Ugyanakkor a város 3 operaházat, 2 állatkertet és 3 egyetemet tart fent.

Párizs olyan szorult helyzetbe került, hogy kénytelen volt a korábban önként vállalt 10 éven át be is tartott moratóriumát megszegni. Több milliárd euró értékben bocsátott ki kötvényeket, hogy a szükséges fejlesztéseket finanszírozni tudja.

Amerikában is meredek emelkedés tapasztalható az önkormányzatok adósságállományában. A szövetségi államok és helyi önkormányzatok adósságállománya 2000-ben 1 190 milliárd dollár volt, tavaly decemberben azonban ez már 1 850 milliárd dollárt tett ki, melynek több mint 60 százalékát a helyi önkormányzatok halmozták fel. New York helyzete ad a legtöbb okot az aggodalomra, 2006-ban 3,8 milliárd dollárt költöttek adósságszolgálatra, 2010-re ez a tervek szerint 6,2 milliárdra nő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Budapesttel kapcsolatban októberben röppentek fel a hírek, miszerint a főváros csődközeli helyzetbe jutott. Atkári János egykori képviselő, illetve főpolgármester-helyettes akkori nyilatkozata szerint kimerültek a tartalékok. A főváros vezetői akkor is cáfolták az állítást és most is ezt teszik. Ikvai-Szabó Imre, a Fővárosi Közgyűlés szabad demokrata tagja, leendő főpolgármester-helyettes elmondta, Budapest honlapján szerepel minden adat, ez a hivatalos álláspont. Eszerint a fővárosi önkormányzat pénzügyi helyzete stabil, a belföldi piacok mellett igénybe vesz külföldi bankokat is, és megjelent a nemzetközi kötvénypiacon is.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?