12 °C Budapest

Nem hat az allergia ellenes készülék

Pénzcentrum
2006. december 7. 13:44

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006. november 16-án hozott határozatában megállapította, hogy a Pannon Medisana Kft. a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított, amikor reklámjaiban az általa forgalmazott Medinose készülék allergia elleni hatékonysága és felhasználhatósági területe vonatkozásában olyan állításokat fogalmazott meg, melyeket nem tudott hitelt érdemlően alátámasztani. A Pannon Medisana Kft. jogsértő magatartásáért 1,5 millió Ft. versenyfelügyeleti bírság megfizetésére köteles.

A GVH által lefolytatott versenyfelügyeleti eljárás tárgyát a Pannon Medisana Kft.-nek azon reklámjai képezték, melyekkel az általa forgalmazott Medinose készüléket kívánta népszerűsíteni.

A versenytörvény szerint tilos a gazdasági versenyben a fogyasztókat megtéveszteni. A fogyasztók megtévesztésének minősül ha az áru ára, lényeges tulajdonsága - így különösen összetétele, használata, az egészségre és a környezetre gyakorolt hatása, valamint kezelése, továbbá az áru eredete, származási helye, beszerzési forrása vagy módja - tekintetében valótlan tényt vagy valós tényt megtévesztésre alkalmas módon állítanak, az árut megtévesztésre alkalmas árujelzővel látják el, vagy az áru lényeges tulajdonságairól bármilyen más, megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adnak. A vállalkozás által használt kifejezéseknek a mindennapi életben, illetőleg a szakmában elfogadott általános jelentése az irányadó annak megállapításánál, hogy a tájékoztatás a fogyasztók megtévesztésére alkalmas-e.

A GVH álláspontja szerint a különféle árucikkek lényeges tulajdonságaira vonatkozó állításokat az azokat forgalmazó profitorientált vállalkozásoknak hitelt érdemlően igazolniuk kell. Abban az esetben, ha az adott vállalkozás terméke nem esett át a reklámokban állított (gyógy)hatás igazolásához szükséges hatósági vizsgálatokon, a termékkel kapcsolatban nem tehető megalapozott állítás.

A GVH határozatában megállapította, a Medinose készülékkel kapcsolatban a Pannon Medisana Kft. nem állíthatta volna a gyógyulást kereső fogyasztóknak azt, hogy a készülék "anti-allergiás". A szavak köznapi értelmében ugyanis ez a kifejezés - más információk hiányában - pusztán a készülék funkciójának megjelölése révén a kezelés biztos és teljes eredményességét sugallja a fogyasztónak. Ezen túl a Pannon Medisana Kft. a reklámjaiban anélkül ígért biztos és teljes eredményességet, hogy ezen megállapítások klinikai vizsgálatokkal teljes bizonyossággal alátámasztottak lennének.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A GVH a Pannon Medisana Kft. több más állítását is a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmasnak minősítette. A vállalkozás például "klinikailag teszteltként" hirdette termékét, jóllehet ezen állítása valóságtartalmát sem tudta bizonyítani.

A GVH a Pannon Medisana Kft.-t jogsértő magatartásáért 1,5 millió Ft. versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem