Nem hat az allergia ellenes készülék

Pénzcentrum
2006. december 7. 13:44

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006. november 16-án hozott határozatában megállapította, hogy a Pannon Medisana Kft. a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított, amikor reklámjaiban az általa forgalmazott Medinose készülék allergia elleni hatékonysága és felhasználhatósági területe vonatkozásában olyan állításokat fogalmazott meg, melyeket nem tudott hitelt érdemlően alátámasztani. A Pannon Medisana Kft. jogsértő magatartásáért 1,5 millió Ft. versenyfelügyeleti bírság megfizetésére köteles.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A GVH által lefolytatott versenyfelügyeleti eljárás tárgyát a Pannon Medisana Kft.-nek azon reklámjai képezték, melyekkel az általa forgalmazott Medinose készüléket kívánta népszerűsíteni.

A versenytörvény szerint tilos a gazdasági versenyben a fogyasztókat megtéveszteni. A fogyasztók megtévesztésének minősül ha az áru ára, lényeges tulajdonsága - így különösen összetétele, használata, az egészségre és a környezetre gyakorolt hatása, valamint kezelése, továbbá az áru eredete, származási helye, beszerzési forrása vagy módja - tekintetében valótlan tényt vagy valós tényt megtévesztésre alkalmas módon állítanak, az árut megtévesztésre alkalmas árujelzővel látják el, vagy az áru lényeges tulajdonságairól bármilyen más, megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adnak. A vállalkozás által használt kifejezéseknek a mindennapi életben, illetőleg a szakmában elfogadott általános jelentése az irányadó annak megállapításánál, hogy a tájékoztatás a fogyasztók megtévesztésére alkalmas-e.

A GVH álláspontja szerint a különféle árucikkek lényeges tulajdonságaira vonatkozó állításokat az azokat forgalmazó profitorientált vállalkozásoknak hitelt érdemlően igazolniuk kell. Abban az esetben, ha az adott vállalkozás terméke nem esett át a reklámokban állított (gyógy)hatás igazolásához szükséges hatósági vizsgálatokon, a termékkel kapcsolatban nem tehető megalapozott állítás.

A GVH határozatában megállapította, a Medinose készülékkel kapcsolatban a Pannon Medisana Kft. nem állíthatta volna a gyógyulást kereső fogyasztóknak azt, hogy a készülék "anti-allergiás". A szavak köznapi értelmében ugyanis ez a kifejezés - más információk hiányában - pusztán a készülék funkciójának megjelölése révén a kezelés biztos és teljes eredményességét sugallja a fogyasztónak. Ezen túl a Pannon Medisana Kft. a reklámjaiban anélkül ígért biztos és teljes eredményességet, hogy ezen megállapítások klinikai vizsgálatokkal teljes bizonyossággal alátámasztottak lennének.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A GVH a Pannon Medisana Kft. több más állítását is a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmasnak minősítette. A vállalkozás például "klinikailag teszteltként" hirdette termékét, jóllehet ezen állítása valóságtartalmát sem tudta bizonyítani.

A GVH a Pannon Medisana Kft.-t jogsértő magatartásáért 1,5 millió Ft. versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?