Kirívó egyenlőtlenségek

Pénzcentrum
2006. december 7. 09:30

A világ összes javainak több mint fele mindössze a felnőtt népesség két százalékának tulajdonában van, s a földrajzi különbségek is óriásiak - írja a Napi.

Az ENSZ World Institute for Development Economic Research kutatóintézet 2000-es adatok alapján készített jelentése szerint a világ javainak 40 százaléka csupán a felnőtt népesség 1 százalékának tulajdonában van, míg a lakosság szegényebbik fele pedig a vagyon mindössze 1 százalékával rendelkezik.

James Davies, a University of Western Ontario közgazdászprofesszora, a jelentés egyik készítője szerint az elmúlt 20-25 év során nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek és a javak megoszlásának különbségei is.

A vagyon a kutatóintézet meghatározása szerint a fizikai és pénzügyi javak értéke, levonva az adósságot. Aki 2000-ben legalább 2 200 dollárnyi vagyonnal rendelkezett már a népesség 50 százalékához tartozott. 2000 során a háztartások tulajdonában lévő összes vagyon teljes értéke 125 ezer milliárd dollár volt, ez hozzávetőleg háromszorosa a globális termelési értéknek.

A jövedelmek földrajzi eloszlása tekintetében még nagyobbak az ellentétek, Észak-Amerikában, Európában és az ázsiai-csendes-óceáni térség országaiban található a világ javainak 90 százaléka. Davies szerint azonban vannak bíztató jelek is, a gyorsan fejlődő Kínában és Indiában a vagyonok is nőnek.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?