30 °C Budapest

Kirívó egyenlőtlenségek

Pénzcentrum
2006. december 7. 09:30

A világ összes javainak több mint fele mindössze a felnőtt népesség két százalékának tulajdonában van, s a földrajzi különbségek is óriásiak - írja a Napi.

Az ENSZ World Institute for Development Economic Research kutatóintézet 2000-es adatok alapján készített jelentése szerint a világ javainak 40 százaléka csupán a felnőtt népesség 1 százalékának tulajdonában van, míg a lakosság szegényebbik fele pedig a vagyon mindössze 1 százalékával rendelkezik.

James Davies, a University of Western Ontario közgazdászprofesszora, a jelentés egyik készítője szerint az elmúlt 20-25 év során nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek és a javak megoszlásának különbségei is.

A vagyon a kutatóintézet meghatározása szerint a fizikai és pénzügyi javak értéke, levonva az adósságot. Aki 2000-ben legalább 2 200 dollárnyi vagyonnal rendelkezett már a népesség 50 százalékához tartozott. 2000 során a háztartások tulajdonában lévő összes vagyon teljes értéke 125 ezer milliárd dollár volt, ez hozzávetőleg háromszorosa a globális termelési értéknek.

A jövedelmek földrajzi eloszlása tekintetében még nagyobbak az ellentétek, Észak-Amerikában, Európában és az ázsiai-csendes-óceáni térség országaiban található a világ javainak 90 százaléka. Davies szerint azonban vannak bíztató jelek is, a gyorsan fejlődő Kínában és Indiában a vagyonok is nőnek.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem