Kirívó egyenlőtlenségek

Pénzcentrum
2006. december 7. 09:30

A világ összes javainak több mint fele mindössze a felnőtt népesség két százalékának tulajdonában van, s a földrajzi különbségek is óriásiak - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ENSZ World Institute for Development Economic Research kutatóintézet 2000-es adatok alapján készített jelentése szerint a világ javainak 40 százaléka csupán a felnőtt népesség 1 százalékának tulajdonában van, míg a lakosság szegényebbik fele pedig a vagyon mindössze 1 százalékával rendelkezik.

James Davies, a University of Western Ontario közgazdászprofesszora, a jelentés egyik készítője szerint az elmúlt 20-25 év során nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek és a javak megoszlásának különbségei is.

A vagyon a kutatóintézet meghatározása szerint a fizikai és pénzügyi javak értéke, levonva az adósságot. Aki 2000-ben legalább 2 200 dollárnyi vagyonnal rendelkezett már a népesség 50 százalékához tartozott. 2000 során a háztartások tulajdonában lévő összes vagyon teljes értéke 125 ezer milliárd dollár volt, ez hozzávetőleg háromszorosa a globális termelési értéknek.

A jövedelmek földrajzi eloszlása tekintetében még nagyobbak az ellentétek, Észak-Amerikában, Európában és az ázsiai-csendes-óceáni térség országaiban található a világ javainak 90 százaléka. Davies szerint azonban vannak bíztató jelek is, a gyorsan fejlődő Kínában és Indiában a vagyonok is nőnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?