5 °C Budapest

Támad a Tesco-Bizottság! Kormányzati lépések jönnek?

Pénzcentrum
2006. december 6. 11:39

A kormány által életre hívott Kereskedelmi Tevékenységet Vizsgáló Szakértői Bizottság nemrégiben meghallgatta a piaci szereplők jelentős képviselőit. A kereskedelemben egyre nagyobb szerephez jutó polcszerviz szolgáltatással foglalkozó területet a POP Hungary képviselte.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kormány év végéig jelentést vár a bizottságtól a kiskereskedelmi láncok beszállítóinak helyzetéről és a cégek beszerzési politikájáról. Ehhez elemzést is készít a bizottság az árképzés gyakorlatáról, valamint a fogyasztóvédelem lehetőségeiről és szerepéről.

Azért, hogy az elemzéshez a jelenlegi piaci viszonyokat bemutató adatokat, információkat kapjon a bizottság, rendkívüli ülést hívott össze, hogy meghallgassa a kereskedelemben résztvevő jelentős szereplőket.

A polcszerviz szolgáltatást végző vállalatokat -amely a beszállítók és a kereskedők között, játszik fontos szerepet- a POP Hungary ügyvezetője Árvay Norbert képviselte, aki a következőket tette hozzá:" Nagyon örülök, hogy létrejött egy olyan bizottság, amely nem íróasztal mögül tesz javaslatokat egy olyan területen, amely nagyon is gyakorlatias. A bizottsági ülésen számunkra az egyik legfontosabb téma - a kereskedelmi etikai kódex létrejötte- példaértékű, hiszen mi is arra törekszünk, hogy saját, a polcszervizzel foglalkozó cégek is önszabályozó módon egy etikai kódex keretei között működjenek a piacon."

Az öttagú bizottság elnöke Hoffmann Istvánné a Budapesti Corvinus Egyetem Marketing és Média Intézete Marketingkutatás és fogyasztói magatartás tanszékének nyugalmazott egyetemi tanára a következőket mondta az eddig tapasztaltakról "A bizottság munkáját minden érintett szakintézmény támogatta. Az elvégzett elemzések, értékelések alapján a bizottság a kormány számára az elindult kedvező folyamatok támogatását és a verseny keresletélénkítő hatásainak továbberősödését ítéli a piaci szereplők, termelők, értékesítők, fogyasztók számára hosszú távon előnyösnek. A piacok kkv szervezetei versenyképességének javítását leginkább a társulások, a láncokhoz csatlakozás szolgálja. A Kormányhatározatban megfogalmazott feladathoz a bizottság tanulmányozta az EU tagországok szabályait, tapasztalatait, s ezek nem csekély hányadát találta a hazai vállalkozások gyakorlatával egybehangzónak"

A bizottságoknak ez év végéig kell javaslatot tenniük a szükséges kormányzati lépésekre és a vonatkozó jogi szabályozás esetleges felülvizsgálatára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?