31 °C Budapest

Milliós eljárás az adózók érdekében

Pénzcentrum
2006. december 6. 09:30

A szokásos piaci ár meghatározása a fejlett transzferár-szabályozással rendelkező országokban már régóta gyakorlat; lényege, hogy a kapcsolt vállalkozások között zajló ügyletekre vonatkozóan az adóhatóság előre megállapítja az elfogadott árat - írja a Napi Gazdaság.

Amennyiben a cégek ezt alkalmazzák, adózási szempontból kiszámíthatóvá és lényegében kockázatmentessé teszik a tranzakciót. Ha a szokásostól eltérő árat alkalmaznak, az adóhatóság módosíthatja az árbevételt, így társasági adóhiányt állapíthat meg.

A PM által végzett feltételes adó-megállapításhoz hasonlóan a külföldi szakzsargonban APA-ként (Advance Pricing Agreement) emlegetett szolgáltatás igénybevétele nem lesz olcsó. Az adózás rendjéről szóló törvény tervezett módosítása szerint az egyoldalú ármegállapítás díja öt-, a kétoldalúé tíz-, a többoldalúé pedig 15 millió forintra rúg majd, ráadásul ezt az eljárás megindítása előtt ki kell fizetni.

Két- vagy többoldalú APA-ra akkor lehet szükség, ha az ügyletben külföldi cégek is részt vesznek, ilyenkor ugyanis előfordulhat, hogy az érintett országok adóhatóságai eltérő piaci árat vagy ársávot tartanak elfogadhatónak.

A kettős adóztatás elkerülése végett ilyen esetekben az adóegyezmények alapján érintett országok adóhatóságainak kötelező egyeztetniük, megegyezniük viszont nem muszáj. Emiatt az adózó könnyen pórul járhat, vagyis kénytelen befizetni a hiányt és a bírságokat annak ellenére, hogy az egyik adóhatóság elfogadta az alkalmazott árakat. Az európai és az amerikai álláspont között a legnagyobb a szakadék: előbbi az átlagos piaci árakat, utóbbi a piacon realizálható profitot tartja mérvadónak.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem