Milliós eljárás az adózók érdekében

Pénzcentrum
2006. december 6. 09:30

A szokásos piaci ár meghatározása a fejlett transzferár-szabályozással rendelkező országokban már régóta gyakorlat; lényege, hogy a kapcsolt vállalkozások között zajló ügyletekre vonatkozóan az adóhatóság előre megállapítja az elfogadott árat - írja a Napi Gazdaság.

Amennyiben a cégek ezt alkalmazzák, adózási szempontból kiszámíthatóvá és lényegében kockázatmentessé teszik a tranzakciót. Ha a szokásostól eltérő árat alkalmaznak, az adóhatóság módosíthatja az árbevételt, így társasági adóhiányt állapíthat meg.

A PM által végzett feltételes adó-megállapításhoz hasonlóan a külföldi szakzsargonban APA-ként (Advance Pricing Agreement) emlegetett szolgáltatás igénybevétele nem lesz olcsó. Az adózás rendjéről szóló törvény tervezett módosítása szerint az egyoldalú ármegállapítás díja öt-, a kétoldalúé tíz-, a többoldalúé pedig 15 millió forintra rúg majd, ráadásul ezt az eljárás megindítása előtt ki kell fizetni.

Két- vagy többoldalú APA-ra akkor lehet szükség, ha az ügyletben külföldi cégek is részt vesznek, ilyenkor ugyanis előfordulhat, hogy az érintett országok adóhatóságai eltérő piaci árat vagy ársávot tartanak elfogadhatónak.

A kettős adóztatás elkerülése végett ilyen esetekben az adóegyezmények alapján érintett országok adóhatóságainak kötelező egyeztetniük, megegyezniük viszont nem muszáj. Emiatt az adózó könnyen pórul járhat, vagyis kénytelen befizetni a hiányt és a bírságokat annak ellenére, hogy az egyik adóhatóság elfogadta az alkalmazott árakat. Az európai és az amerikai álláspont között a legnagyobb a szakadék: előbbi az átlagos piaci árakat, utóbbi a piacon realizálható profitot tartja mérvadónak.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 4. vasárnap
Bulcsú
22. hét
Június 4.
Szentháromság
Június 4.
Pedagógusnap
Június 4.
Az építők napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04