21 °C Budapest

Milliós eljárás az adózók érdekében

Pénzcentrum
2006. december 6. 09:30

A szokásos piaci ár meghatározása a fejlett transzferár-szabályozással rendelkező országokban már régóta gyakorlat; lényege, hogy a kapcsolt vállalkozások között zajló ügyletekre vonatkozóan az adóhatóság előre megállapítja az elfogadott árat - írja a Napi Gazdaság.

Amennyiben a cégek ezt alkalmazzák, adózási szempontból kiszámíthatóvá és lényegében kockázatmentessé teszik a tranzakciót. Ha a szokásostól eltérő árat alkalmaznak, az adóhatóság módosíthatja az árbevételt, így társasági adóhiányt állapíthat meg.

A PM által végzett feltételes adó-megállapításhoz hasonlóan a külföldi szakzsargonban APA-ként (Advance Pricing Agreement) emlegetett szolgáltatás igénybevétele nem lesz olcsó. Az adózás rendjéről szóló törvény tervezett módosítása szerint az egyoldalú ármegállapítás díja öt-, a kétoldalúé tíz-, a többoldalúé pedig 15 millió forintra rúg majd, ráadásul ezt az eljárás megindítása előtt ki kell fizetni.

Két- vagy többoldalú APA-ra akkor lehet szükség, ha az ügyletben külföldi cégek is részt vesznek, ilyenkor ugyanis előfordulhat, hogy az érintett országok adóhatóságai eltérő piaci árat vagy ársávot tartanak elfogadhatónak.

A kettős adóztatás elkerülése végett ilyen esetekben az adóegyezmények alapján érintett országok adóhatóságainak kötelező egyeztetniük, megegyezniük viszont nem muszáj. Emiatt az adózó könnyen pórul járhat, vagyis kénytelen befizetni a hiányt és a bírságokat annak ellenére, hogy az egyik adóhatóság elfogadta az alkalmazott árakat. Az európai és az amerikai álláspont között a legnagyobb a szakadék: előbbi az átlagos piaci árakat, utóbbi a piacon realizálható profitot tartja mérvadónak.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem