Megszűnhetnek a határok jövőre

Pénzcentrum
2006. december 6. 08:30

Már nem az Európai Unión múlik, hogy megszűnhet-e az ellenőrzés 2008 januárjára az osztrák, a szlovák és a szlovén határon, valamint márciusban a hazai reptereken - írja a Népszabadság.

Az EU-belügyminiszterek ugyanis utat engedtek annak a portugál javaslatnak, amelynek értelmében a jelenleg is futó, első generációs schengeni információs rendszerre (SIS-I Plusz) való csatlakozással az új tagállamok egy év múlva az unió belső határai közé kerülhetnek.

A mostani zöld út feltételes: az új tagállamok felkészültségük függvényében tudnak vagy nem tudnak egy év múlva csatlakozni Schengenhez. Jövő szeptemberre ez eldől, az EU-tanács novemberben hagyja jóvá a belépőket. A határőrizeti övezet legkorábban jövő decemberben lesz bővíthető, a reptereken pedig meg kell várni 2008 márciusát, a nyári időszámításra való átállás napját.

Az EU legújabb tanulmánya szerint hazánk máris élen jár a felkészülésben, pótlólagos helyszíni szemlét csak nálunk nem tartanak indokoltnak. A nagy kérdés a leghátul kullogó Szlovákia, vagyis az: egy év múlva északi szomszédunk is abban a helyzetben lesz-e, hogy megszűnjön az ellenőrzés a két ország határán.

Szakértői egyeztetéseken múlik, hogy mi lesz a helyzet a horvát határon. Itt hazánknak is schengeni normákat kell majd érvényesítenie. A román határ a mostani osztrák helyét veszi át: ez lesz az unió úgynevezett egymegállásos külső határa. Románia várhatóan csak 2012 körül csatlakozhat majd Schengenhez.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?