30 °C Budapest

Megszűnhetnek a határok jövőre

Pénzcentrum
2006. december 6. 08:30

Már nem az Európai Unión múlik, hogy megszűnhet-e az ellenőrzés 2008 januárjára az osztrák, a szlovák és a szlovén határon, valamint márciusban a hazai reptereken - írja a Népszabadság.

Az EU-belügyminiszterek ugyanis utat engedtek annak a portugál javaslatnak, amelynek értelmében a jelenleg is futó, első generációs schengeni információs rendszerre (SIS-I Plusz) való csatlakozással az új tagállamok egy év múlva az unió belső határai közé kerülhetnek.

A mostani zöld út feltételes: az új tagállamok felkészültségük függvényében tudnak vagy nem tudnak egy év múlva csatlakozni Schengenhez. Jövő szeptemberre ez eldől, az EU-tanács novemberben hagyja jóvá a belépőket. A határőrizeti övezet legkorábban jövő decemberben lesz bővíthető, a reptereken pedig meg kell várni 2008 márciusát, a nyári időszámításra való átállás napját.

Az EU legújabb tanulmánya szerint hazánk máris élen jár a felkészülésben, pótlólagos helyszíni szemlét csak nálunk nem tartanak indokoltnak. A nagy kérdés a leghátul kullogó Szlovákia, vagyis az: egy év múlva északi szomszédunk is abban a helyzetben lesz-e, hogy megszűnjön az ellenőrzés a két ország határán.

Szakértői egyeztetéseken múlik, hogy mi lesz a helyzet a horvát határon. Itt hazánknak is schengeni normákat kell majd érvényesítenie. A román határ a mostani osztrák helyét veszi át: ez lesz az unió úgynevezett egymegállásos külső határa. Románia várhatóan csak 2012 körül csatlakozhat majd Schengenhez.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?