16 °C Budapest

Cserben hagyták a versenytársak - nagy pácban a Google?

Pénzcentrum
2006. december 1. 16:00

Cserben hagyták versenytársai az amerikai internetes óriást, a Googlet, amelyet tavaly ősszel fogott perbe több kiadó, mert szerintük a társaság könyvdigitalizálásra vonatkozó erőfeszítései sértik a szerzői jogokat. A Google, hogy igazát bizonyítsa, információt kért a többi piaci szereplőtől hasonló terveire, illetve tapasztalataira vonatkozóan, de azok azt kereken elutasították.

Hogy a verselőnyüket féltik-e vagy a Google egyre nagyobb hatalmától tartanak-e az internet urai, arra mindeddig nem adtak választ az amerikai napilapok, egy bizonyos, az Amazonhoz hasonlóan a Microsofttal szövetségben lévő Yahoo is megtagadta a segítséget a Google-től, bár az jogi nyilatkozatban biztosította a vállalatokat, hogy az adatokat csakis a védelemhez használja fel.

A Google eredeti tervei szerint a következő tíz évben megépítene egy tíz milliónál is több könyvet tartalmazó adatbázist, amelyben szabadon keresgélhetnének az internetfelhasználók, a teljes művekhez azonban nem juthatnának hozzá, a keresés következő lépése a kiadó vagy az Amazon oldalára vezetne, ahol azt megvásárolhatná az érdeklődő. A vállalat szerint ezzel nemhogy csökkenne, de jelentős mértékben emelkedhetne a szerzők és művek ismertsége és keresletük is.

A Google többek között New York város, az Oxford és a Harvard Egyetem könyvtárának anyagát is digitalizálni szeretné, amely azonban még egyes angol szakértőkből is ellenérzést váltott ki, akik úgy vélték, hogy ezzel túlságosan nagy hangsúly kerülne az angolra az internet birodalmában.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm