Cserben hagyták a versenytársak - nagy pácban a Google?

Pénzcentrum
2006. december 1. 16:00

Cserben hagyták versenytársai az amerikai internetes óriást, a Googlet, amelyet tavaly ősszel fogott perbe több kiadó, mert szerintük a társaság könyvdigitalizálásra vonatkozó erőfeszítései sértik a szerzői jogokat. A Google, hogy igazát bizonyítsa, információt kért a többi piaci szereplőtől hasonló terveire, illetve tapasztalataira vonatkozóan, de azok azt kereken elutasították.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hogy a verselőnyüket féltik-e vagy a Google egyre nagyobb hatalmától tartanak-e az internet urai, arra mindeddig nem adtak választ az amerikai napilapok, egy bizonyos, az Amazonhoz hasonlóan a Microsofttal szövetségben lévő Yahoo is megtagadta a segítséget a Google-től, bár az jogi nyilatkozatban biztosította a vállalatokat, hogy az adatokat csakis a védelemhez használja fel.

A Google eredeti tervei szerint a következő tíz évben megépítene egy tíz milliónál is több könyvet tartalmazó adatbázist, amelyben szabadon keresgélhetnének az internetfelhasználók, a teljes művekhez azonban nem juthatnának hozzá, a keresés következő lépése a kiadó vagy az Amazon oldalára vezetne, ahol azt megvásárolhatná az érdeklődő. A vállalat szerint ezzel nemhogy csökkenne, de jelentős mértékben emelkedhetne a szerzők és művek ismertsége és keresletük is.

A Google többek között New York város, az Oxford és a Harvard Egyetem könyvtárának anyagát is digitalizálni szeretné, amely azonban még egyes angol szakértőkből is ellenérzést váltott ki, akik úgy vélték, hogy ezzel túlságosan nagy hangsúly kerülne az angolra az internet birodalmában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20