1 °C Budapest

Megtévesztett, de megúszta az ING

Pénzcentrum
2006. november 29. 15:04

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006. november 29-én tartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy az ING Pénztárszolgáltató és Tanácsadó Zrt. a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított, amikor a www.ing.hu internetes honlapján 2006. március 15. és április 14. között nem az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár és az ING Magánnyugdíjpénztár által elért legaktuálisabb nettó hozamrátákat szerepeltette, illetőleg 2006. április 14. és május 30. között egyes tájékoztatásaiban nem közölte, hogy a feltüntetett, az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár és az ING Magánnyugdíjpénztár által elért nettó hozamráták a 2004. évre vonatkoznak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A GVH által lefolytatott versenyfelügyeleti eljárás tárgyát az ING Pénztárszolgáltató és Tanácsadó Zrt.-nek (a továbbiakban: ING) a "www.ing.hu" honlapján az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár és az ING Magánnyugdíjpénztár által elért nettó hozamrátákról közzétett tájékoztatása képezte.


A versenytörvénynek a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalmára vonatkozó rendelkezései a gazdasági versenyt oly módon óvják, hogy nem engedik tisztességtelenül befolyásolni a fogyasztói döntés mechanizmusát. A tisztességtelen befolyásolás kihat vagy kihathat a fogyasztók versenytársak, illetve az azonos vagy egymást ésszerűen helyettesítő termékek közötti választásnak a folyamatára, s ezáltal a verseny alakulására.


A GVH határozatában rámutatott, a fogyasztó számára lényeges körülmény, hogy egy nyugdíjpénztár milyen nettó hozamot ért el. Az erre vonatkozó adatok jelentőséggel bírnak azon fogyasztói döntések esetében, hogy a fogyasztó melyik (magán- vagy önkéntes) nyugdíjpénztárhoz csatlakozik, de annak eldöntésénél is, hogy egy pénztártag vált-e a pénztárak között. A fogyasztói döntések szempontjából az is releváns, hogy a különböző tájékoztatásokban szereplő hozamadatok milyen időszakra vonatkoznak. Különösen igaz ez egy olyan piaci helyzetben, amikor a kiemelkedő hozamokat mutató 2004. évhez képest a nyugdíjpénztárak által elért hozamok mértéke 2005-ben jelentősen csökkent.


A GVH kiemelte továbbá, a fogyasztótól nem várható el, hogy pontosan tisztában legyen a pénztárak működésére irányadó jogszabályi rendelkezésekkel és a pénztári hozamszámításra vonatkozó előírásokkal; ez egyben rámutat a hozamokról tájékoztatást nyújtó pénztárak kötelezettségeire és felelősségére is. Ily módon versenyjogi követelményként fogalmazódik meg a nyugdíjpénztárakkal szemben, hogy
- a fogyasztóknak nyújtott tájékoztatásból megismerhető legyen, a közzétett hozamadatok milyen időszakra vonatkoznak, valamint, hogy
- a pénztárak által elért hozamról mindig a lehető legaktuálisabb tájékoztatást adják a fogyasztóknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A GVH a jelen esetben kifogásolta, hogy a vállalkozás 2006. március 15. és április 14. között internetes honlapján nem az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár és az ING Magánnyugdíjpénztár által elért legaktuálisabb, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által 2006. március 15-től közzétett 2005. évi, hanem a számára kedvezőbb 2004. évi nettó hozamrátákat szerepeltette. A GVH határozatában azt is kifogásolta, hogy 2006. április 14. és május 30. között a vállalkozás egyes tájékoztatásaiban nem közölte, hogy az ott feltüntetett, az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár és az ING Magánnyugdíjpénztár által elért nettó hozamráták a 2004. évre vonatkoznak.
A GVH a kizárólag saját internetes oldalon elkövetett jogsértés tényének megállapításán túl nem tartotta indokoltnak versenyfelügyeleti bírság kiszabását.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?