Megtévesztett, de megúszta az ING

Pénzcentrum
2006. november 29. 15:04

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006. november 29-én tartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy az ING Pénztárszolgáltató és Tanácsadó Zrt. a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított, amikor a www.ing.hu internetes honlapján 2006. március 15. és április 14. között nem az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár és az ING Magánnyugdíjpénztár által elért legaktuálisabb nettó hozamrátákat szerepeltette, illetőleg 2006. április 14. és május 30. között egyes tájékoztatásaiban nem közölte, hogy a feltüntetett, az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár és az ING Magánnyugdíjpénztár által elért nettó hozamráták a 2004. évre vonatkoznak.

A GVH által lefolytatott versenyfelügyeleti eljárás tárgyát az ING Pénztárszolgáltató és Tanácsadó Zrt.-nek (a továbbiakban: ING) a "www.ing.hu" honlapján az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár és az ING Magánnyugdíjpénztár által elért nettó hozamrátákról közzétett tájékoztatása képezte.


A versenytörvénynek a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalmára vonatkozó rendelkezései a gazdasági versenyt oly módon óvják, hogy nem engedik tisztességtelenül befolyásolni a fogyasztói döntés mechanizmusát. A tisztességtelen befolyásolás kihat vagy kihathat a fogyasztók versenytársak, illetve az azonos vagy egymást ésszerűen helyettesítő termékek közötti választásnak a folyamatára, s ezáltal a verseny alakulására.


A GVH határozatában rámutatott, a fogyasztó számára lényeges körülmény, hogy egy nyugdíjpénztár milyen nettó hozamot ért el. Az erre vonatkozó adatok jelentőséggel bírnak azon fogyasztói döntések esetében, hogy a fogyasztó melyik (magán- vagy önkéntes) nyugdíjpénztárhoz csatlakozik, de annak eldöntésénél is, hogy egy pénztártag vált-e a pénztárak között. A fogyasztói döntések szempontjából az is releváns, hogy a különböző tájékoztatásokban szereplő hozamadatok milyen időszakra vonatkoznak. Különösen igaz ez egy olyan piaci helyzetben, amikor a kiemelkedő hozamokat mutató 2004. évhez képest a nyugdíjpénztárak által elért hozamok mértéke 2005-ben jelentősen csökkent.


A GVH kiemelte továbbá, a fogyasztótól nem várható el, hogy pontosan tisztában legyen a pénztárak működésére irányadó jogszabályi rendelkezésekkel és a pénztári hozamszámításra vonatkozó előírásokkal; ez egyben rámutat a hozamokról tájékoztatást nyújtó pénztárak kötelezettségeire és felelősségére is. Ily módon versenyjogi követelményként fogalmazódik meg a nyugdíjpénztárakkal szemben, hogy
- a fogyasztóknak nyújtott tájékoztatásból megismerhető legyen, a közzétett hozamadatok milyen időszakra vonatkoznak, valamint, hogy
- a pénztárak által elért hozamról mindig a lehető legaktuálisabb tájékoztatást adják a fogyasztóknak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A GVH a jelen esetben kifogásolta, hogy a vállalkozás 2006. március 15. és április 14. között internetes honlapján nem az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár és az ING Magánnyugdíjpénztár által elért legaktuálisabb, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által 2006. március 15-től közzétett 2005. évi, hanem a számára kedvezőbb 2004. évi nettó hozamrátákat szerepeltette. A GVH határozatában azt is kifogásolta, hogy 2006. április 14. és május 30. között a vállalkozás egyes tájékoztatásaiban nem közölte, hogy az ott feltüntetett, az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár és az ING Magánnyugdíjpénztár által elért nettó hozamráták a 2004. évre vonatkoznak.
A GVH a kizárólag saját internetes oldalon elkövetett jogsértés tényének megállapításán túl nem tartotta indokoltnak versenyfelügyeleti bírság kiszabását.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 4. vasárnap
Bulcsú
22. hét
Június 4.
Szentháromság
Június 4.
Pedagógusnap
Június 4.
Az építők napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04