Megszavazták a "keleti segélyt"

Pénzcentrum
2006. november 27. 09:00

A vasárnapi referendumon megszavazták a svájciak az úgynevezett "keleti segélyt", a választók 53,4 százaléka támogatta a tíz új Európai Uniós tagállam felzárkózásához nyújtani kívánt támogatást - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az alpesi ország így 2017-ig egymilliárd svájci frankkal (164 milliárd forint) kívánja támogatni a 10 újonnan csatlakozott EU-tag felzárkózását. Hazánk a felzárkózási segélyből 10 év alatt 131 millió frankot kap, melyből a kis- és középvállalkozásokat kívánják fejleszteni.
Remények szerint a svájci-magyar gazdasági kapcsolatok fellendülése is várható.

A svájciak ragaszkodnak semlegességükhöz, azonban a referendum eredménye az unió melletti állásfoglalásnak tekinthető. Kétoldalú egyezmények révén élvezik a közös piac előnyeit, s még a schengeni egyezményhez is csatlakozhatnak. A "keleti segély" célja, hogy egyrészt otthon tartsák a kelet-európai munkaerőt, másrészt ösztönözzék a fogadó országokat, hogy a pénzből svájci technológiát vásároljanak.

A referendumot a segély ellen érvelő Svájci Néppárt (SVP) kezdeményezésére rendezték meg. Az SVP attól tart, hogy az egymilliárd frank még csupán a kezdet, a később csatlakozók is igényt tarthatnak anyagi támogatásra. A kormányzó pártok viszont azzal győzték meg a szavazókat, hogy a kelet-európai gazdaság növekedése Svájcra is jó hatással lesz, sőt a folyósításhoz nincs szükség adóemelésre, vagy újabb adók bevezetésére, hiszen az összeg fele az átcsoportosított korábbi keleti segélyből jön.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?