34 °C Budapest

Megszavazták a "keleti segélyt"

Pénzcentrum
2006. november 27. 09:00

A vasárnapi referendumon megszavazták a svájciak az úgynevezett "keleti segélyt", a választók 53,4 százaléka támogatta a tíz új Európai Uniós tagállam felzárkózásához nyújtani kívánt támogatást - írja a Népszabadság.

Az alpesi ország így 2017-ig egymilliárd svájci frankkal (164 milliárd forint) kívánja támogatni a 10 újonnan csatlakozott EU-tag felzárkózását. Hazánk a felzárkózási segélyből 10 év alatt 131 millió frankot kap, melyből a kis- és középvállalkozásokat kívánják fejleszteni.
Remények szerint a svájci-magyar gazdasági kapcsolatok fellendülése is várható.

A svájciak ragaszkodnak semlegességükhöz, azonban a referendum eredménye az unió melletti állásfoglalásnak tekinthető. Kétoldalú egyezmények révén élvezik a közös piac előnyeit, s még a schengeni egyezményhez is csatlakozhatnak. A "keleti segély" célja, hogy egyrészt otthon tartsák a kelet-európai munkaerőt, másrészt ösztönözzék a fogadó országokat, hogy a pénzből svájci technológiát vásároljanak.

A referendumot a segély ellen érvelő Svájci Néppárt (SVP) kezdeményezésére rendezték meg. Az SVP attól tart, hogy az egymilliárd frank még csupán a kezdet, a később csatlakozók is igényt tarthatnak anyagi támogatásra. A kormányzó pártok viszont azzal győzték meg a szavazókat, hogy a kelet-európai gazdaság növekedése Svájcra is jó hatással lesz, sőt a folyósításhoz nincs szükség adóemelésre, vagy újabb adók bevezetésére, hiszen az összeg fele az átcsoportosított korábbi keleti segélyből jön.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem