Megszavazták a "keleti segélyt"

Pénzcentrum
2006. november 27. 09:00

A vasárnapi referendumon megszavazták a svájciak az úgynevezett "keleti segélyt", a választók 53,4 százaléka támogatta a tíz új Európai Uniós tagállam felzárkózásához nyújtani kívánt támogatást - írja a Népszabadság.

Az alpesi ország így 2017-ig egymilliárd svájci frankkal (164 milliárd forint) kívánja támogatni a 10 újonnan csatlakozott EU-tag felzárkózását. Hazánk a felzárkózási segélyből 10 év alatt 131 millió frankot kap, melyből a kis- és középvállalkozásokat kívánják fejleszteni.
Remények szerint a svájci-magyar gazdasági kapcsolatok fellendülése is várható.

A svájciak ragaszkodnak semlegességükhöz, azonban a referendum eredménye az unió melletti állásfoglalásnak tekinthető. Kétoldalú egyezmények révén élvezik a közös piac előnyeit, s még a schengeni egyezményhez is csatlakozhatnak. A "keleti segély" célja, hogy egyrészt otthon tartsák a kelet-európai munkaerőt, másrészt ösztönözzék a fogadó országokat, hogy a pénzből svájci technológiát vásároljanak.

A referendumot a segély ellen érvelő Svájci Néppárt (SVP) kezdeményezésére rendezték meg. Az SVP attól tart, hogy az egymilliárd frank még csupán a kezdet, a később csatlakozók is igényt tarthatnak anyagi támogatásra. A kormányzó pártok viszont azzal győzték meg a szavazókat, hogy a kelet-európai gazdaság növekedése Svájcra is jó hatással lesz, sőt a folyósításhoz nincs szükség adóemelésre, vagy újabb adók bevezetésére, hiszen az összeg fele az átcsoportosított korábbi keleti segélyből jön.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?