7 °C Budapest

Gyógyszerek patikán kívül- mellékhatások

Pénzcentrum
2006. november 23. 10:30

Patikákon kívül csak azokat a gyógyszereket lehet majd árusítani, melyek jelentős túladagolása sem jár súlyos mellékhatással. Algopyrint, Rubophent, Quarelint a jövőben is csak a gyógyszertárakban lehet kapni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ártalmatlan láz- és fájdalomcsillapítókon kívül a patikákon kívül esetleg olyan szerekhez juthatunk hozzá, mint az aranyér-elleni kenőcs, az égés elleni szer, vagy a szúnyogcsípésre ható gél.

Így, ha valakinek a jövőben megfájdul a feje, a benzinkútnál nem vehet mást, legfeljebb Aszpirint, noha az csak harmadik legnépszerűbb gyógyszer a lakosság körében: a leggyakrabban vásárolt orvosság (44,1 százalék) az Algopyrin, második (13 százalék) a Rubophen és csak ezt követően jön (9,7 százalék) az Aszpirin - írja a Népszabadság.

Az egészségügyi kormányzat elismeri, hogy szűk a szabaddá tett gyógyszerek és készítmények köre, de álláspontjuk szerint az is nagy dolog, hogy elindult valami. A tárcánál arra hivatkoznak, hogy az Algopyrin a többi uniós országban vényköteles. Népszerűsége ellenére pedig kevesen tudják, hogy túlzott fogyasztása befolyásolja a vérképet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?