Gyógyszerek patikán kívül- mellékhatások

Pénzcentrum
2006. november 23. 10:30

Patikákon kívül csak azokat a gyógyszereket lehet majd árusítani, melyek jelentős túladagolása sem jár súlyos mellékhatással. Algopyrint, Rubophent, Quarelint a jövőben is csak a gyógyszertárakban lehet kapni.

Az ártalmatlan láz- és fájdalomcsillapítókon kívül a patikákon kívül esetleg olyan szerekhez juthatunk hozzá, mint az aranyér-elleni kenőcs, az égés elleni szer, vagy a szúnyogcsípésre ható gél.

Így, ha valakinek a jövőben megfájdul a feje, a benzinkútnál nem vehet mást, legfeljebb Aszpirint, noha az csak harmadik legnépszerűbb gyógyszer a lakosság körében: a leggyakrabban vásárolt orvosság (44,1 százalék) az Algopyrin, második (13 százalék) a Rubophen és csak ezt követően jön (9,7 százalék) az Aszpirin - írja a Népszabadság.

Az egészségügyi kormányzat elismeri, hogy szűk a szabaddá tett gyógyszerek és készítmények köre, de álláspontjuk szerint az is nagy dolog, hogy elindult valami. A tárcánál arra hivatkoznak, hogy az Algopyrin a többi uniós országban vényköteles. Népszerűsége ellenére pedig kevesen tudják, hogy túlzott fogyasztása befolyásolja a vérképet.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?