23 °C Budapest

Fényjáték - bomba árakon

Pénzcentrum
2006. november 22. 13:00

Te voltál már olyan esküvőn, bulin ahol az est fénypontját egy tűzijáték jelentette? És azt tudod, hogy mindez mennyibe kerül, és mi kell hozzá? Megnéztünk néhány pirotechnikai céget, mennyiért kínálnak szórakoztató látványt.

Szabályozás

A tűzijátékokkal kapcsolatosan érvényben lévő jelenlegi jogszabály a 155/2003. (X.1.) Kormány rendelet a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről. A rendelet 4 pirotechnikai osztályt különböztet meg. Eszerint az 1. kategória a játékos pirotechnikai termékeket takarja, a 2. kategória pedig az úgynevezett kis tűzijátékok.

A rendelet szerint a játékos pirotechnikai eszközöket, a petárda kivételével a 14. életévüket betöltött személyek engedély nélkül megvásárolhatják, és egész évben felhasználhatják. A 14 évesnél fiatalabbak csak nagykorú személy felügyelete mellett használhatják az 1. kategóriába tartozó termékeket. Kis tűzijáték terméket a petárda kivételével december 28. és december 31. között felnőtt személyek vásárolhatják meg, és használhatják fel.

A két termék közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi intézményben és "C" tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen pirotechnikus irányításával használható fel.

Szervezők

Egyre többen vannak a pirotechnikai szolgáltatásokat nyújtó cégek, s egyre nagyobb a verseny is. Sokan próbálnak egyedi - vagy kalandos elnevezéssel illetett - szolgáltatásokat nyújtani, hogy megkülönböztessék magukat a többiektől. Az árak kivétel nélkül több tízezres nagyságrendben kezdődnek, egy valamirevaló tűzijáték pedig akár több százezret is kihúzhat a pénztárcánkból.

Az árakban benne foglaltatnak az engedélyeztetés költségei, melyeket a szolgáltató cég elintéz helyettünk. A biztosított szolgáltatásért elkért díjak természetesen az alábbiaktól eltérhetnek, mivel a lehetőségek tárháza széles, tehát egyedi programot is kérhetünk, melyre árajánlatot a helyszíni felmérés után kaphatunk. A táblázatokban nem feltüntetett tűzijáték árairól a cégeknél lehet érdeklődni. Érdemes tudni, hogy az esemény előtt legalább 2-3 héttel érdemes felvenni a kapcsolatot a választott pirotechnikai céggel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Pyro-techniknél lehetőség van pirotechnikusi tanfolyam elvégzésére, bár a jelentkezést egyelőre lekéste, aki kedvet érez hozzá. A tanfolyam 3 szakirányban kínál képzést: pirotechnikai szakbolti eladó, pirotechnikai raktárkezelő és pirotechnikai üzemeltető.

A Pyro Decor-nál Last minute tűzijátékként kínálják az 1. kategóriájú termékekből összeállított műsort, és nappali tűzijáték rendelésére is van lehetőség náluk, a tűzijáték ismertetője a gyors és erős hanghatás, a bombák pedig a fényhatást füstrajzolattal adják elő.

A Csánicz Tűzijátéknál pedig előre egyeztetett időpontban harci játék is rendelhető. A műsor Huszár-bemutatóval kezdődik. Egyenruhában legalább 6 fő lovas bemutatót tart (kb. 20 perc), majd kezdetét veszi a "huszár roham", egyenesen az ágyúk felé, melyekből folyamatosan tüzelnek a tüzérek. Az ár (6 fő huszár + két fő tűzér + egy fő technikus esetén): bruttó 260 000 ft + szállítási díj (ló szállítás: 240 ft/km; ágyú+szereplők: 120 ft/km összesen)

 

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM