Dől a pénz az EU-tól

Pénzcentrum
2006. november 22. 11:00

Az EU döntése értelmében hektáronként 45 euró támogatást kaphatnak a bioüzemanyag előállításához használt növényeket termelő gazdálkodók. A döntés Magyarország szempontjából is jelentős, hiszen az új tagországok piaci szereplői e téren ugyanolyan összegű támogatásra számíthatnak, mint a régiekben működő versenytársaik - írja a Világgazdaság.

Ez azért jelentős mert a magyar termelők az EU-kasszából az idén is csak 35 százalékát kapják meg annak az összegnek, amely az EU15 gazdálkodóit megilleti. A csatlakozási megállapodás értelmében az uniós támogatást a magyar költségvetés 30 százalékkal, legfeljebb 65 százalékra egészítheti ki.

A hazai földművelésben egyre nagyobb jelentőségűek a bioüzemanyag-gyártáshoz szánt termények. Az ország 8-9 millió tonnás éves kukoricaterméséből például akár 2 milliót is felhasználhatnak e célra, és ez csökkentheti a piaci túlkínálatot. Ezért a bioüzemanyag-gyártás fejlesztése az egyik kiemelt célként szerepel a 2007-13 közötti magyar támogatási tervekben. A beruházásokhoz az uniós vidékfejlesztési források között nyerhetők majd dotációk.

Magyarország a következő hét évben összesen csaknem 1300 milliárd forint vidékfejlesztési forrást használhat fel, de egyelőre nem tudni, ebből mennyi szolgálná a bioüzemanyag-gyártás fejlesztését.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?