Dől a pénz az EU-tól

Pénzcentrum
2006. november 22. 11:00

Az EU döntése értelmében hektáronként 45 euró támogatást kaphatnak a bioüzemanyag előállításához használt növényeket termelő gazdálkodók. A döntés Magyarország szempontjából is jelentős, hiszen az új tagországok piaci szereplői e téren ugyanolyan összegű támogatásra számíthatnak, mint a régiekben működő versenytársaik - írja a Világgazdaság.

Ez azért jelentős mert a magyar termelők az EU-kasszából az idén is csak 35 százalékát kapják meg annak az összegnek, amely az EU15 gazdálkodóit megilleti. A csatlakozási megállapodás értelmében az uniós támogatást a magyar költségvetés 30 százalékkal, legfeljebb 65 százalékra egészítheti ki.

A hazai földművelésben egyre nagyobb jelentőségűek a bioüzemanyag-gyártáshoz szánt termények. Az ország 8-9 millió tonnás éves kukoricaterméséből például akár 2 milliót is felhasználhatnak e célra, és ez csökkentheti a piaci túlkínálatot. Ezért a bioüzemanyag-gyártás fejlesztése az egyik kiemelt célként szerepel a 2007-13 közötti magyar támogatási tervekben. A beruházásokhoz az uniós vidékfejlesztési források között nyerhetők majd dotációk.

Magyarország a következő hét évben összesen csaknem 1300 milliárd forint vidékfejlesztési forrást használhat fel, de egyelőre nem tudni, ebből mennyi szolgálná a bioüzemanyag-gyártás fejlesztését.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 23. vasárnap
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem