Dől a pénz az EU-tól

Pénzcentrum
2006. november 22. 11:00

Az EU döntése értelmében hektáronként 45 euró támogatást kaphatnak a bioüzemanyag előállításához használt növényeket termelő gazdálkodók. A döntés Magyarország szempontjából is jelentős, hiszen az új tagországok piaci szereplői e téren ugyanolyan összegű támogatásra számíthatnak, mint a régiekben működő versenytársaik - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ez azért jelentős mert a magyar termelők az EU-kasszából az idén is csak 35 százalékát kapják meg annak az összegnek, amely az EU15 gazdálkodóit megilleti. A csatlakozási megállapodás értelmében az uniós támogatást a magyar költségvetés 30 százalékkal, legfeljebb 65 százalékra egészítheti ki.

A hazai földművelésben egyre nagyobb jelentőségűek a bioüzemanyag-gyártáshoz szánt termények. Az ország 8-9 millió tonnás éves kukoricaterméséből például akár 2 milliót is felhasználhatnak e célra, és ez csökkentheti a piaci túlkínálatot. Ezért a bioüzemanyag-gyártás fejlesztése az egyik kiemelt célként szerepel a 2007-13 közötti magyar támogatási tervekben. A beruházásokhoz az uniós vidékfejlesztési források között nyerhetők majd dotációk.

Magyarország a következő hét évben összesen csaknem 1300 milliárd forint vidékfejlesztési forrást használhat fel, de egyelőre nem tudni, ebből mennyi szolgálná a bioüzemanyag-gyártás fejlesztését.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20