20 °C Budapest

Rolex-et 50 dollárért?! - itt valami nem stimmel...

Pénzcentrum
2006. november 13. 10:30

A magyar vámszolgálat az Európai Unióba érkező hamis áruk lefoglalásában az egyik legjobb eredményt érte el, mondta el Kovács László adó- és vámügyi biztos. Magyarország részben célországa, de inkább tranzitországa a hamisított áruknak.

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a tavalyi évre vonatkozó vámstatisztikákat, melyek szerint 2005-ben mintegy 75 millió árut foglaltak le, míg a megelőző évben 100 milliót. Ugyanakkor az ügyek száma egyötödével emelkedett, 26 ezerre.

Csökkent a hamisított cigaretta, DVD, CD, gyerekjáték behozatala, ugyanakkor növekedett az egészségre veszélyes hamisított termékek forgalma: több a nem eredeti élelmiszer, ital, gyógyszer - melyből a legtöbb a hamis Viagra.

Kovács László szerint egy 50 dolláros ál-Rolex óra megvételével legfeljebb bosszankodik valaki, és összetöri a mozsártörőben, azonban a hamisított élelmiszer, gyerekjáték, autóalkatrész a fogyasztók biztonságát, életét veszélyezteti.

A tavaly lefoglalt áruk 64 százaléka Kínából származik, meglepő módon második helyen Svájc áll. Kína újabban célországként is jelen van, 20 kisgyermek halt meg, mert hamisított tejport fogyasztottak. A hamis áruk forgalmazásában egyre több szerepe van az internetnek is - írja a Népszabadság.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?