2 °C Budapest

Rolex-et 50 dollárért?! - itt valami nem stimmel...

Pénzcentrum
2006. november 13. 10:30

A magyar vámszolgálat az Európai Unióba érkező hamis áruk lefoglalásában az egyik legjobb eredményt érte el, mondta el Kovács László adó- és vámügyi biztos. Magyarország részben célországa, de inkább tranzitországa a hamisított áruknak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a tavalyi évre vonatkozó vámstatisztikákat, melyek szerint 2005-ben mintegy 75 millió árut foglaltak le, míg a megelőző évben 100 milliót. Ugyanakkor az ügyek száma egyötödével emelkedett, 26 ezerre.

Csökkent a hamisított cigaretta, DVD, CD, gyerekjáték behozatala, ugyanakkor növekedett az egészségre veszélyes hamisított termékek forgalma: több a nem eredeti élelmiszer, ital, gyógyszer - melyből a legtöbb a hamis Viagra.

Kovács László szerint egy 50 dolláros ál-Rolex óra megvételével legfeljebb bosszankodik valaki, és összetöri a mozsártörőben, azonban a hamisított élelmiszer, gyerekjáték, autóalkatrész a fogyasztók biztonságát, életét veszélyezteti.

A tavaly lefoglalt áruk 64 százaléka Kínából származik, meglepő módon második helyen Svájc áll. Kína újabban célországként is jelen van, 20 kisgyermek halt meg, mert hamisított tejport fogyasztottak. A hamis áruk forgalmazásában egyre több szerepe van az internetnek is - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18