6 °C Budapest

Vége villanyóra-buherálásnak, már csak nagyban lehet lopni!

Pénzcentrum
2006. november 10. 09:30

Egyre kevesebben vannak Budapesten az áramtolvajok, ám ők egyre rafináltabb módszerekkel lopják az áramot - derül ki az Elmű adataiból. Míg korábban a cég által beszerzett és szolgáltatott árammennyiség ellenértékének 16%-a nem folyt be a társasághoz, addig ez mára 9%-ra apadt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az évekkel ezelőtti 9-10%-nyi lopáskár 2-3%-ra esett vissza, mivel veszteségei mérséklésére mind az Elmű, mind az Émász nagyszabású programba kezdett és néhány év alatt teljes körű mérőcserét hajtott végre a lakossági fogyasztóknál. Az új villanyórák szinte manipulálhatatlanok, a korábbi kisebb buherálások így már alig léteznek a fővárosban - írja a Népszabadság.

Továbbra is jellemzőek viszont a villanyóra kiiktatásával működtetett nagy fogyasztású pizzasütők vagy úszómedencék, ennek árát pedig a tisztességes fogyasztók fizetik meg, az állam ugyanis az éves díjemeléseknél az árakba bizonyos mértékig beépíti a szolgáltatók elismert költségeit.

A fentiek mellett a társaságoknak hatalmas gondot jelent a vezetéklopásra szakosodott, mára iparággá fejlődött bűnözési formával szembeni fellépés, melyben a bírói gyakorlat sem segít nekik. Magyarországon még mindig érték alapú ítélkezés folyik, hiába jelent a közműrongálás egyben közveszély okozást is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?