Kókának elégtelen - késik a tarifaemelés

Pénzcentrum
2006. november 9. 11:00

Kóka János nem készült el a feladott házi feladattal, így januárról februárra csúszhat a MÁV, és Volán jegyáremelése, de nem kell aggódni, a halasztás árát az év hátralevő részében megfizetjük. A tárca nem áll a helyzet magaslatán a kedvezmények számának csökkentése tekintetében sem - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A gazdasági tárca vezetőjének októberre kellett volna elkészülnie a MÁV és Volán-társaságok viteldíjait egységesítő tarifarendszer tervével. Mivel a változtatás azonban a lap megfogalmazása szerint politikai csapda - vagy az utasok pénztárcájára ró nagyobb terhelést, vagy a költségvetésre hárulna magasabb költség -, egyelőre nincs terv.

Az Index internetes hírportál három lehetséges alternatívát vázolt fel, amelyeket már elvetettek a szakminisztériumban. Az egyik tervezet szerint a kormány elvárásaival ellentétben nem egységesítették volna a helyi közlekedés tarifáit 2007-ben, mivel ez túl nagy terhet jelentene még akár két évre elnyújtva is.

Egy másik elvetett tervezet szerint az egységes díjszintet a vonatjegyárak 45 százalékos emelésével érték volna el, emellett a Volán azonban nem emelhetne tarifát. A harmadik ötlet szerint a vasúti díjakat minimális mértékben növelték volna, a Volán-tarifák csökkentése mellett, ez azonban a költségvetés amúgy is vészterhes jövőjére vetett volna újabb árnyékot.

A MÁV vonalain 38, a Volán-nál 36 szociálpolitikai kedvezmény van jelenleg érvényben, ezek mellett üzletpolitikai kedvezmények és további díjmentes utazási lehetőségek érhetőek el. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vasút 152 millió utasából évente mindössze 13 millióan váltanak teljes árú menetjegyet. Előzetes hírek szerint a kedvezményekből csak néhány maradhat meg: a köztisztviselők, közalkalmazottak 50, a diákok 75 százalékos, a 62 és 65 év közöttiek 90 százalékos jeggyel utazhatnak. Az ingyen utazó 65 év felettiek sem ússznák meg a sorban állást, ugyanis majd úgynevezett regisztrációs jegyet kell váltaniuk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?