21 °C Budapest

Kókának elégtelen - késik a tarifaemelés

Pénzcentrum
2006. november 9. 11:00

Kóka János nem készült el a feladott házi feladattal, így januárról februárra csúszhat a MÁV, és Volán jegyáremelése, de nem kell aggódni, a halasztás árát az év hátralevő részében megfizetjük. A tárca nem áll a helyzet magaslatán a kedvezmények számának csökkentése tekintetében sem - írja a Népszabadság.

A gazdasági tárca vezetőjének októberre kellett volna elkészülnie a MÁV és Volán-társaságok viteldíjait egységesítő tarifarendszer tervével. Mivel a változtatás azonban a lap megfogalmazása szerint politikai csapda - vagy az utasok pénztárcájára ró nagyobb terhelést, vagy a költségvetésre hárulna magasabb költség -, egyelőre nincs terv.

Az Index internetes hírportál három lehetséges alternatívát vázolt fel, amelyeket már elvetettek a szakminisztériumban. Az egyik tervezet szerint a kormány elvárásaival ellentétben nem egységesítették volna a helyi közlekedés tarifáit 2007-ben, mivel ez túl nagy terhet jelentene még akár két évre elnyújtva is.

Egy másik elvetett tervezet szerint az egységes díjszintet a vonatjegyárak 45 százalékos emelésével érték volna el, emellett a Volán azonban nem emelhetne tarifát. A harmadik ötlet szerint a vasúti díjakat minimális mértékben növelték volna, a Volán-tarifák csökkentése mellett, ez azonban a költségvetés amúgy is vészterhes jövőjére vetett volna újabb árnyékot.

A MÁV vonalain 38, a Volán-nál 36 szociálpolitikai kedvezmény van jelenleg érvényben, ezek mellett üzletpolitikai kedvezmények és további díjmentes utazási lehetőségek érhetőek el. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vasút 152 millió utasából évente mindössze 13 millióan váltanak teljes árú menetjegyet. Előzetes hírek szerint a kedvezményekből csak néhány maradhat meg: a köztisztviselők, közalkalmazottak 50, a diákok 75 százalékos, a 62 és 65 év közöttiek 90 százalékos jeggyel utazhatnak. Az ingyen utazó 65 év felettiek sem ússznák meg a sorban állást, ugyanis majd úgynevezett regisztrációs jegyet kell váltaniuk.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm