Szolidaritási adó - kiket érint?

Pénzcentrum
2006. november 3. 11:00

Az évi 6 748 850 forint feletti összevont jövedelemmel rendelkezőket terheli jövőre a 4 százalékos szolidaritási különadó. Az adófizetési kötelezettséget végül nem fix összeghez, hanem a nyugdíjjáruléknál érvényesíthető járulékplafonhoz kötötték, amelynek összegét a tervezett bruttó átlagkereset-növekedéssel számolva 2007-ben 6,69 százalékponttal, napi 18 490 forintra emeli a kormány - írja a Napi Gazdaság.

Az APEH adatai szerint tavaly több mint 97 ezer magánszemély összevont éves adóalapja haladta meg a 6 millió forintot, az átlagos keresetnövekedést is figyelembe véve tehát legalább ennyi embert érinthet a négyszázalékos különadó.

Utóbbiból a kormány 17,9 milliárd forintra számít jövőre, vagyis az érintettek éves szinten átlagosan 224 ezer forintot buknak majd a szolidaritáson. A veszteséget némileg kompenzálja, hogy jövőre 1 millió 550 ezer forintról 1,8 millióra nő a 18 százalékos szja-kulcshoz kapcsolódó sávhatár, ami éves szinten 27 ezer forint pluszt jelent a járulékplafon felett keresőknek.

A szolidaritási adóval érintettek nettó jövedelme viszont a szeptemberi, illetve a jövő januári járulékváltozások miatt csökken. Az 563 ezer forintos bruttó jövedelemmel rendelkezők pénztárcájában idén januárhoz képest 20 500 forinttal, szeptemberhez képest pedig 6400 forinttal lesz kevesebb. A veszteség a kereset növekedésével arányosan nő, 800 ezer forintos havi jövedelem esetén idén januárhoz képest meghaladja a 38 ezer forintot.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem