21 °C Budapest

Szolidaritási adó - kiket érint?

Pénzcentrum
2006. november 3. 11:00

Az évi 6 748 850 forint feletti összevont jövedelemmel rendelkezőket terheli jövőre a 4 százalékos szolidaritási különadó. Az adófizetési kötelezettséget végül nem fix összeghez, hanem a nyugdíjjáruléknál érvényesíthető járulékplafonhoz kötötték, amelynek összegét a tervezett bruttó átlagkereset-növekedéssel számolva 2007-ben 6,69 százalékponttal, napi 18 490 forintra emeli a kormány - írja a Napi Gazdaság.

Az APEH adatai szerint tavaly több mint 97 ezer magánszemély összevont éves adóalapja haladta meg a 6 millió forintot, az átlagos keresetnövekedést is figyelembe véve tehát legalább ennyi embert érinthet a négyszázalékos különadó.

Utóbbiból a kormány 17,9 milliárd forintra számít jövőre, vagyis az érintettek éves szinten átlagosan 224 ezer forintot buknak majd a szolidaritáson. A veszteséget némileg kompenzálja, hogy jövőre 1 millió 550 ezer forintról 1,8 millióra nő a 18 százalékos szja-kulcshoz kapcsolódó sávhatár, ami éves szinten 27 ezer forint pluszt jelent a járulékplafon felett keresőknek.

A szolidaritási adóval érintettek nettó jövedelme viszont a szeptemberi, illetve a jövő januári járulékváltozások miatt csökken. Az 563 ezer forintos bruttó jövedelemmel rendelkezők pénztárcájában idén januárhoz képest 20 500 forinttal, szeptemberhez képest pedig 6400 forinttal lesz kevesebb. A veszteség a kereset növekedésével arányosan nő, 800 ezer forintos havi jövedelem esetén idén januárhoz képest meghaladja a 38 ezer forintot.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?