Már nem megy a gőzös

Pénzcentrum
2006. november 2. 08:45

December 12-én lép életbe a MÁV új menetrendje, ám azt továbbra sem lehet tudni, hogy hány mellékvonalon szűnik meg akkortól a személyszállítás - írja a Magyar Hírlap.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban egyelőre nem tudnak tájékoztatást adni arról, hány helyen számolják fel a vasúti közlekedést. Az eredeti tervek szerint december 12-én állnának le a vonatok 27 szárnyvonalon, bár a MÁV 28-at javasolt.

A kormány júliusban határozott arról, hogy meg kell szüntetni a felesleges párhuzamosságot a vasúti és autóbuszos távolsági személyszállításban. Akkor 27 olyan szárnyvonalról beszélt Kóka János gazdasági és kereskedelmi miniszter, ami helyett a Volán venné át az utasok kiszolgálását. Ezek hossza 942 kilométer, a MÁV teljes hálózatának 12,2 százaléka, a rajtuk utazók azonban a társaság utasforgalmának csak 2 százaléka (egy-egy járaton átlagosan 19 embert mutatott ki a tárca), a személyszállítási bevétel pedig alig egy százaléka származik e 27 vonalból.

A járatok ésszerűsítéséhez azonban új menetjegy-vásárlási rendszert kell bevezetni, a tervezett elektronikus tikett koncepcióját először szeptemberre ígérte Kóka János, majd három hete október 20-ára, ám a tárcától kapott tájékoztatás szerint még mindig nincs készen a rendszer váza.

A létszámcsökkentést is magában foglaló tömegközlekedési reformtól évi 40-50 milliárd forint megtakarítást vár a kormány. A meglehetősen távoli eredménytől függetlenül a kormány jövőre is óriási pénzt szán a MÁV támogatására. Tőkeemelésre (a folyamatos veszteségek miatti tőkevesztés pótlására) 112 milliárdot, az utasszállítási szolgáltatási szerződés alapján pedig 100 milliárdot. Szó van továbbá körülbelül 150 milliárdnyi hitelhányad átvállalásáról, amelyet jövőre kellene visszafizetnie a társaságnak, de nincs rá pénze.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Volán-cégeket sem kerüli el a reform jövőre, ha teljesül a kormány terve. Eszerint a mostani 24 társaságot 7 regionális vállalatba vonják össze, s 2007-től elkezdődhet privatizációjuk.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?