Már nem megy a gőzös

Pénzcentrum
2006. november 2. 08:45

December 12-én lép életbe a MÁV új menetrendje, ám azt továbbra sem lehet tudni, hogy hány mellékvonalon szűnik meg akkortól a személyszállítás - írja a Magyar Hírlap.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban egyelőre nem tudnak tájékoztatást adni arról, hány helyen számolják fel a vasúti közlekedést. Az eredeti tervek szerint december 12-én állnának le a vonatok 27 szárnyvonalon, bár a MÁV 28-at javasolt.

A kormány júliusban határozott arról, hogy meg kell szüntetni a felesleges párhuzamosságot a vasúti és autóbuszos távolsági személyszállításban. Akkor 27 olyan szárnyvonalról beszélt Kóka János gazdasági és kereskedelmi miniszter, ami helyett a Volán venné át az utasok kiszolgálását. Ezek hossza 942 kilométer, a MÁV teljes hálózatának 12,2 százaléka, a rajtuk utazók azonban a társaság utasforgalmának csak 2 százaléka (egy-egy járaton átlagosan 19 embert mutatott ki a tárca), a személyszállítási bevétel pedig alig egy százaléka származik e 27 vonalból.

A járatok ésszerűsítéséhez azonban új menetjegy-vásárlási rendszert kell bevezetni, a tervezett elektronikus tikett koncepcióját először szeptemberre ígérte Kóka János, majd három hete október 20-ára, ám a tárcától kapott tájékoztatás szerint még mindig nincs készen a rendszer váza.

A létszámcsökkentést is magában foglaló tömegközlekedési reformtól évi 40-50 milliárd forint megtakarítást vár a kormány. A meglehetősen távoli eredménytől függetlenül a kormány jövőre is óriási pénzt szán a MÁV támogatására. Tőkeemelésre (a folyamatos veszteségek miatti tőkevesztés pótlására) 112 milliárdot, az utasszállítási szolgáltatási szerződés alapján pedig 100 milliárdot. Szó van továbbá körülbelül 150 milliárdnyi hitelhányad átvállalásáról, amelyet jövőre kellene visszafizetnie a társaságnak, de nincs rá pénze.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Volán-cégeket sem kerüli el a reform jövőre, ha teljesül a kormány terve. Eszerint a mostani 24 társaságot 7 regionális vállalatba vonják össze, s 2007-től elkezdődhet privatizációjuk.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem