Már nem megy a gőzös

Pénzcentrum
2006. november 2. 08:45

December 12-én lép életbe a MÁV új menetrendje, ám azt továbbra sem lehet tudni, hogy hány mellékvonalon szűnik meg akkortól a személyszállítás - írja a Magyar Hírlap.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban egyelőre nem tudnak tájékoztatást adni arról, hány helyen számolják fel a vasúti közlekedést. Az eredeti tervek szerint december 12-én állnának le a vonatok 27 szárnyvonalon, bár a MÁV 28-at javasolt.

A kormány júliusban határozott arról, hogy meg kell szüntetni a felesleges párhuzamosságot a vasúti és autóbuszos távolsági személyszállításban. Akkor 27 olyan szárnyvonalról beszélt Kóka János gazdasági és kereskedelmi miniszter, ami helyett a Volán venné át az utasok kiszolgálását. Ezek hossza 942 kilométer, a MÁV teljes hálózatának 12,2 százaléka, a rajtuk utazók azonban a társaság utasforgalmának csak 2 százaléka (egy-egy járaton átlagosan 19 embert mutatott ki a tárca), a személyszállítási bevétel pedig alig egy százaléka származik e 27 vonalból.

A járatok ésszerűsítéséhez azonban új menetjegy-vásárlási rendszert kell bevezetni, a tervezett elektronikus tikett koncepcióját először szeptemberre ígérte Kóka János, majd három hete október 20-ára, ám a tárcától kapott tájékoztatás szerint még mindig nincs készen a rendszer váza.

A létszámcsökkentést is magában foglaló tömegközlekedési reformtól évi 40-50 milliárd forint megtakarítást vár a kormány. A meglehetősen távoli eredménytől függetlenül a kormány jövőre is óriási pénzt szán a MÁV támogatására. Tőkeemelésre (a folyamatos veszteségek miatti tőkevesztés pótlására) 112 milliárdot, az utasszállítási szolgáltatási szerződés alapján pedig 100 milliárdot. Szó van továbbá körülbelül 150 milliárdnyi hitelhányad átvállalásáról, amelyet jövőre kellene visszafizetnie a társaságnak, de nincs rá pénze.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Volán-cégeket sem kerüli el a reform jövőre, ha teljesül a kormány terve. Eszerint a mostani 24 társaságot 7 regionális vállalatba vonják össze, s 2007-től elkezdődhet privatizációjuk.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20