20 °C Budapest

Hétszer született... - itt valami gond van

Pénzcentrum
2006. október 27. 09:30

Molnár Lajos egészségügyi miniszter büntetőeljárást egyelőre nem indít, de átfogó vizsgálatot a közpénzek pazarlásának megszüntetése érdekében azonban igen.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter büntetőeljárást egyelőre nem indít, de átfogó vizsgálatot a közpénzek pazarlásának megszüntetése érdekében azonban igen - írja a Világgazdaság.

Az Országos Egészségügyi Pénztárnál létrehozni kívánt ellenőrző csoport feladata: utánajárni, hogy jogosan vették-e igénybe a biztosítottak a számítógépes rendszeren fennakadt, visszaélésgyanús szolgáltatásokat.

Egy középkorú biztosított például hét év alatt 86 kórházban 2998 napig tartózkodott, az intézmények 150 alkalommal agyi keringészavart, 74 alkalommal szívbetegséget, 13 alkalommal tüdőembóliát számoltak el. 226 ezer forintos tb-támogatási összeggel szállították mentővel, összesen 69 alkalommal. Az egyik minisztériumi munkatárs pedig 2001 és 2003 között hét alkalommal született meg, s ugyanennyi alkalommal fel is boncolták. A beavatkozások után összesen 2,3 millió forint támogatást számoltak el.

Az egészségügyi reform során januártól várhatóan bevezetik az egyéni számla rendszerét, így a biztosított már azt is megtudhatja, hogy fizettek-e és mekkora összegű tb-járulékot utána, illetve milyen beavatkozásokat, mekkora összeggel számoltak el utána az OEP-nél.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az OEP hamarosan megkezdi több ügy kivizsgálását is. Egy átlagos körzet háziorvosa nyolc hónap alatt 6,4 millió forint tb-támogatással rendelt gyógyszert, de akad olyan, aki 125, vagy 42 millió forint értékben utalványozott. Egy betegnek pedig az év első 8 hónapja alatt 14 810 kötszert írtak fel 3,7 millió forintos támogatással.

A miniszter szerint előfordulhattak adminisztratív hibák is, azonban ha mégis beigazolódik a visszaélés gyanúja, akkor szankciók várhatók. A visszaélések visszaszorítása érdekében januártól a kórházi zárójelentésben le kell írni az elvégzett beavatkozásokat, s ezeket a betegek aláírással igazolják.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?