21 °C Budapest

104 ezerrel kevesebben lettek az evások

Pénzcentrum
2006. október 24. 11:00

A mintegy 104 ezer evázó 1,8 százaléka döntött úgy, hogy az adónem kulcsának 10 százalékpontos emelése miatt októbertől kilép az evakörből.

A mintegy 104 ezer evázó 1,8 százaléka döntött úgy, hogy az adónem kulcsának 10 százalékpontos emelése miatt októbertől kilép az evakörből - írja a Napi.

Az evakört elhagyók több mint fele 5 millió forint alatti, átlagosan 2 millió forintos árbevételt ért el tavaly, 5 és 10 millió forint közötti bevételt pedig a távozók negyede szerepeltetett az előző évre vonatkozó bevallásában.

Az evát elhagyó cégek negyede mindössze 9 hónapig vállalta ezt az adózási formát. Az evakörből csaknem másfélszer annyi egyéni vállalkozó távozott, mint társas vállalkozás, utóbbi csoportnál a kft.-k kilépési hajlandósága erőteljesebbnek bizonyult, mint a bt.-ké. A fővárosi és a Pest megyei adózók hűségesebbnek bizonyultak, a kilépők kétharmadának székhelye ugyanis vidéken van.

A kilépők tevékenységi köre rendkívül szerteágazó volt, még a legjellemzőbb tevékenységek részaránya is nagyon alacsonynak bizonyult: az egyéni vállalkozók 150, a társas vállalkozások 255 szakterület képviselőiből kerültek ki, amiből semmiféle következtetést nem lehet levonni.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?