7 °C Budapest

2005-ös zárszámadás: kicsivel még több

Pénzcentrum
2006. október 11. 11:28

Tegnap tárgyalta a 2005-ös költségvetés végrehajtásáról szóló, ún. zárszámadási törvényjavaslatot az országgyűlés. A javaslat szerint az államháztartási hiány tavaly pénzforgalmi szemléletben 1067.6 milliárd forintot tett ki, ami a 2006 januárban közölt 984.4 milliárdos deficitnél több mint 83 milliárd forinttal nagyobb és a GDP 4.9%-ára rúg. (A költségvetési törvényben 1054.5 milliárd forintos

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

módosított előirányzat szerepelt.)

2005-ben az ÁFÁ-ból, az SZJA-ból és TB-járulékból befolyó bevételek az év elején várttól elmaradtak, melyben a reálfolyamatok kedvezőtlen alakulásának is meghatározó szerepe volt. Némi kormányzati beavatkozással kis korrekciót sikerült elérni, de ez nem nevezhető jelentősnek. A kormány a lyukakat elsősorban különböző vagyonértékesítésből igyekezett betömni, de az ebből befolyó pénz jó része is elköltésre került.

Az uniós módszertannak megfelelő, azaz irányadó eredményszemléletű (ESA-95 szerinti) kormányzati szektor hiánya 1653.9 milliárd forintot tett ki tavaly, ami a GDP 7.6%-át jelenti. Korábban 7.4%-os, a konvergencia-programban 7.5%-os (magánnyugdíjpénztári korrekció nélküli) deficitszámról lehetett hallani.

A pénzforgalmi és az eredményszemléletű hiányszám közötti ún. ESA-híd tehát igen nagy összeg, 575.9 milliárd forint. Ebből a PM kimutatása szerint 77.2 milliárd forintos pozitív egyenleget tesz ki az eredményszemléletesítés hatása, 463 milliárdot (!) a pénzügyi tranzakciók kiiktatása, 4 milliárdot az egyéb korrekciók és 186.1 milliárdot az államháztartáson kívüli szervezetek negatív egyenlege. Mindehhez a swap és határidős ügyletek kedvezőtlen pénzárama további 8.3 milliárd forintot ad hozzá.

Az ESA híd elemeit más megfogalmazás szerint a következő főbb elemek magyarázzák: az autópálya-építés elszámolása illetve az ehhez kapcsolódó NA hitelek valamint a Budapest Airport értékesítés. Míg az autópálya-építéssel kapcsolatosan sok költségtétel, adósságátvállalás a pénzforgalmi hiányban nem szerepelt, addig megjelent az uniós módszertan deficitjében. A Budapest Airport eladásából befolyó pénz nagy részét a pénzforgalmi hiány csökkentése érdekében a folyó bevételek között számolták el, de az uniós módszertan szerinti hiánynál ezt ki kellett venni.

2006.09.01 15:50
Elszámolás a tavalyi évvel - nem minden gond nélküli ...

2006.09.07 11:13
Kovács Árpád: emelt hangon kértem, nem véletlenül

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?