31 °C Budapest

Mire képes a chili a rendőr kezében?

Pénzcentrum
2006. október 6. 06:50

A rendőrségnél folyik az úgynevezett paprikaspray kipróbálása. A szer csapatpróbája folyamatban van, és a rendőrök elégedettek voltak az új hatóanyaggal. Lassan tisztul, gyorsan hat.


A gáz alapanyaga a chilipaprikából kivont, nagy koncentrációjú kapszaicin, és a paprika csípős érzetét keltő anyagot használja fel hatóanyagként. A paprikaspray Nyugat-Európában elterjedt tömegoszlató szer, aminek a hatását nem semlegesíti az alkohol és a kábítószer.

A paprikaspray előnye, hogy csak azt teszi harcképtelenné, akit lefújtak vele. Az ember bőrével érintkezve égető fájdalmat okoz, a fájdalom különösen erős, ha az orrba, szájba vagy szembe jut, utóbbi esetén ideiglenes vakságot is okozhat. A szer mintegy 30-60 percen át hat.

A paprikaspray legnagyobb előnye a CS-gázzal szemben - amit jelenleg is használnak a rendőrségen -, hogy vegyi helyett biológiai úton hat.

A szert a rendőrség egy-két nap alatt rendszeresítheti, mert a határőrségnél már alkalmazzák spray-t. A BRFK után várhatóan az Országos Rendőr-főkapitányság is beszerzi az eszközt.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?