Mire képes a chili a rendőr kezében?

Pénzcentrum
2006. október 6. 06:50

A rendőrségnél folyik az úgynevezett paprikaspray kipróbálása. A szer csapatpróbája folyamatban van, és a rendőrök elégedettek voltak az új hatóanyaggal. Lassan tisztul, gyorsan hat.


A gáz alapanyaga a chilipaprikából kivont, nagy koncentrációjú kapszaicin, és a paprika csípős érzetét keltő anyagot használja fel hatóanyagként. A paprikaspray Nyugat-Európában elterjedt tömegoszlató szer, aminek a hatását nem semlegesíti az alkohol és a kábítószer.

A paprikaspray előnye, hogy csak azt teszi harcképtelenné, akit lefújtak vele. Az ember bőrével érintkezve égető fájdalmat okoz, a fájdalom különösen erős, ha az orrba, szájba vagy szembe jut, utóbbi esetén ideiglenes vakságot is okozhat. A szer mintegy 30-60 percen át hat.

A paprikaspray legnagyobb előnye a CS-gázzal szemben - amit jelenleg is használnak a rendőrségen -, hogy vegyi helyett biológiai úton hat.

A szert a rendőrség egy-két nap alatt rendszeresítheti, mert a határőrségnél már alkalmazzák spray-t. A BRFK után várhatóan az Országos Rendőr-főkapitányság is beszerzi az eszközt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?