11 °C Budapest

Gyurcsány: "nem vagyok naiv"

Pénzcentrum
2006. október 4. 15:00

A miniszterelnök mai napló-bejegyzésében kifejti véleményét az ellenzék vezetéséről, az alkotmányról és a pénteki bizalmi szavazásról.

"Látom, hogy sokakat felháborít az ultimátum, amit az ellenzék vezére adott a kormánypártoknak. A felháborodás minden tekintetben jogos. Ilyen ultimátumot valóban vezénylő tábornokok adnak, nem pedig parlamenti politikusok. Parlamenti politikus nem mondja azt a bizalmi szavazásra, hogy ócska trükk. Parlamenti politikus ismeri az alkotmányt, ismeri az alkotmánybíróság első elnökének, a Köztársaság jelenlegi elnökének világos mondatait arról, hogy a bizalmi szavazás a kormánypártok legfontosabb eszköze, hogy a kormányzati ciklus ideje alatt új miniszterelnöknek adjanak megbízást, a konstruktív bizalmatlansági indítvány pedig az ellenzék eszköze, hogy két választás között új választás kiírása nélkül bizonyítsa, hogy megszerezte a parlamenti többséget, és ezáltal kormányzóképes. Ezért aztán a bizalmi szavazást a kormánypártok használják, a konstruktív bizalmatlansági indítványt pedig a többséget szerzett ellenzék.

De lehet persze kutyakomédiának tekinteni mindent, ami alkotmányos, és lehet a népakarat legitim kifejezésének tekinteni azt, amit az utcán pár tízezer vagy százezer ember mond. Az pedig már a politikai irracionalitáson is túl van, amikor az egyébként megfontoltnak és visszafogottnak tűnő vezető Fidesz politikus nyilvánosan arról mereng, hogy a szocialisták tették közzé valamilyen szándékból az őszödi frakcióülés hangfelvételét, ők szervezik a Kossuth téri tüntetéseket, sőt talán még magát a tévé elleni támadást is.

Olvasom az ellenzékhez legközelebb állónak tekintett napilapban, hogy a Fidesz továbbra is azt szeretné, hogy az önkormányzati választáson kifejezett egyértelmű népakaratot a kormányoldal adta többség vezesse át a parlamentbe, vagyis cserélje le a miniszterelnököt. Azaz hogy tekintsük az önkormányzati választást országgyűlési választásnak, így utólag. A nyilvánvaló alkotmányjogi blődségen és nem is leplezett hatalmi akaraton túl, azért legalábbis elgondolkodtat, hogy miért nem akarta ugyanezt 2002 őszén a Fidesz. Amikor a szocialisták egy kis előnnyel nyertek, alig volt meg a parlamenti többség, az ellenzéki pártoknak csak egy kevéssel volt kevesebb mandátumuk, majd súlyos, mondhatni brutális vereséget szenvedtek az őszi önkormányzati választásokon. Mégis, eszükbe sem jutott azt mondani, hogy átadnak 20-30 helyet a kormánypártoknak, hiszen az önkormányzati választásokon megnyilvánuló népakaratot át kell vezetni az országgyűlési választásokra is. Valahogy akkor nem volt ilyen szándékuk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem vagyok naiv, természetesen. Jól hangzó, alkotmányellenes, populista érveket keres a Fidesz ahhoz, hogy hatalmi igényét valahogy legitimnek próbálja beállítani. Játszadozás a szavakkal, játszadozás az alkotmányossággal. Csak egy dolog biztos: a jobboldal, de legalábbis annak jelenlegi vezetése önmagán kívül senkit sem tekint legitimnek."

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?