Gyurcsány: "nem vagyok naiv"

Pénzcentrum
2006. október 4. 15:00

A miniszterelnök mai napló-bejegyzésében kifejti véleményét az ellenzék vezetéséről, az alkotmányról és a pénteki bizalmi szavazásról.

"Látom, hogy sokakat felháborít az ultimátum, amit az ellenzék vezére adott a kormánypártoknak. A felháborodás minden tekintetben jogos. Ilyen ultimátumot valóban vezénylő tábornokok adnak, nem pedig parlamenti politikusok. Parlamenti politikus nem mondja azt a bizalmi szavazásra, hogy ócska trükk. Parlamenti politikus ismeri az alkotmányt, ismeri az alkotmánybíróság első elnökének, a Köztársaság jelenlegi elnökének világos mondatait arról, hogy a bizalmi szavazás a kormánypártok legfontosabb eszköze, hogy a kormányzati ciklus ideje alatt új miniszterelnöknek adjanak megbízást, a konstruktív bizalmatlansági indítvány pedig az ellenzék eszköze, hogy két választás között új választás kiírása nélkül bizonyítsa, hogy megszerezte a parlamenti többséget, és ezáltal kormányzóképes. Ezért aztán a bizalmi szavazást a kormánypártok használják, a konstruktív bizalmatlansági indítványt pedig a többséget szerzett ellenzék.

De lehet persze kutyakomédiának tekinteni mindent, ami alkotmányos, és lehet a népakarat legitim kifejezésének tekinteni azt, amit az utcán pár tízezer vagy százezer ember mond. Az pedig már a politikai irracionalitáson is túl van, amikor az egyébként megfontoltnak és visszafogottnak tűnő vezető Fidesz politikus nyilvánosan arról mereng, hogy a szocialisták tették közzé valamilyen szándékból az őszödi frakcióülés hangfelvételét, ők szervezik a Kossuth téri tüntetéseket, sőt talán még magát a tévé elleni támadást is.

Olvasom az ellenzékhez legközelebb állónak tekintett napilapban, hogy a Fidesz továbbra is azt szeretné, hogy az önkormányzati választáson kifejezett egyértelmű népakaratot a kormányoldal adta többség vezesse át a parlamentbe, vagyis cserélje le a miniszterelnököt. Azaz hogy tekintsük az önkormányzati választást országgyűlési választásnak, így utólag. A nyilvánvaló alkotmányjogi blődségen és nem is leplezett hatalmi akaraton túl, azért legalábbis elgondolkodtat, hogy miért nem akarta ugyanezt 2002 őszén a Fidesz. Amikor a szocialisták egy kis előnnyel nyertek, alig volt meg a parlamenti többség, az ellenzéki pártoknak csak egy kevéssel volt kevesebb mandátumuk, majd súlyos, mondhatni brutális vereséget szenvedtek az őszi önkormányzati választásokon. Mégis, eszükbe sem jutott azt mondani, hogy átadnak 20-30 helyet a kormánypártoknak, hiszen az önkormányzati választásokon megnyilvánuló népakaratot át kell vezetni az országgyűlési választásokra is. Valahogy akkor nem volt ilyen szándékuk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem vagyok naiv, természetesen. Jól hangzó, alkotmányellenes, populista érveket keres a Fidesz ahhoz, hogy hatalmi igényét valahogy legitimnek próbálja beállítani. Játszadozás a szavakkal, játszadozás az alkotmányossággal. Csak egy dolog biztos: a jobboldal, de legalábbis annak jelenlegi vezetése önmagán kívül senkit sem tekint legitimnek."

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem