Gyurcsány: "Nincs kétségem"

Pénzcentrum
2006. október 3. 06:50

A miniszterelnök a vasárnapi szavazások után, hétfőn bejelentette, hogy bizalmi szavazást kér a parlamenttől. Nézzük, hogyan ír erről Internetes naplójában!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A blog első részében kifejti véleményét a hétvégi szavazásról és újfent leszögezi, nem népszavazásról van (volt) szó.

"Nem népszavazás akkor sem, ha a választások végeredményéből sok mindenre lehet következtetni. Elemezve az eredményeket, azt látom, hogy nem egy esetben rendkívüli teljesítményt nyújtó korábbi közgyűlési elnökök vagy polgármesterek is vesztettek. Olyanok, akik munkájuk, megbecsültségük, személyes kvalitásuk alapján folytathatták volna tevékenységüket. Teljesen világos, hogy a választók döntésében ott volt az a kritika is, amelyet a kormány politikájával kapcsolatban éreznek. Nem lehet ezt nem meghallani."

Majd ezt követően kitér a bizalmi szavazás miértjére is.

"A kormány a parlamentnek felel. Mandátumát a parlamenttől kapja. Az alkotmányos rendből az következik, hogy ezzel a felelősséggel a parlamentnek kell elszámolnia. Nekem is ez a dolgom.

Érzem a koalíciós pártok politikai támogatását. Nincs kétségem, hogy a részletekre vonatkozó vitákon túl támogatják mindazt, amit teszünk, és tenni kívánunk. Ha valaki felveti a bizalmi kérdést, akkor a Parlamenthez kell fordulnia. Ha fontos közjogi, politikai tényezőkben kétely merül fel a politikai bizalommal kapcsolatban, akkor erre válaszolni kell. Bizonyossá kell tenni, hogy a kormány bírja a parlament felhatalmazását. Ez a bizonyság csak egyféleképpen történhet meg. Úgy, hogy a kormányfő a parlamenthez fordul és bizalmi szavazást kér politikájáról, bizalmi szavazást kér a kormány összetételéről. A parlamenti képviselők pedig kellő és alapos megfontolás után véleményt mondanak. Véleményt mondanak arról, hogy hivatalban kívánják-e tartani ezt a kormányt, amelynek a politikája a szembenézés, a reformok, egy modern, nyugatos Magyarország céljait, vízióját tartalmazza.

Ilyen bizalmi szavazást kérek politikánkról és kormányomról. Sokszor mondtam, hogy nem kívánok semmilyen értelemben menekülni a felelősség elől. Egyenes mondatokat és tiszta viszonyokat szeretnék. Ezt szolgálja ez a kezdeményezés is. Tenni a dolgomat akkor tudom, ha az országgyűlés erre felhatalmaz. Folytatni pedig akkor, ha ezt a felhatalmazást ismételten megadja. Nem látom kikerülhetőnek a kérdés feltevését, és nem látom kikerülhetőnek a válaszadást."

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?