2 °C Budapest

A gyors fogyás szemet szúr a GVH-nak

Pénzcentrum
2006. október 3. 08:45

Évente több milliárd forintot költenek az emberek a fogyókúrát segítő tablettákra. A "csodaturmixot" forgalmazókra már a versenyhivatal is odafigyel, és sokmilliós bírságokat ró ki a megtévesztésért - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A célcsoport hatalmas, hiszen a magyar lakosság harminc százaléka túlsúlyos, de a média által idealizált csontsovány modellek hatására sok normális testalkatú nő is rendszeresen koplal. A hőn áhított vékony alakért pedig sokan hajlandók mélyen a zsebükbe nyúlni. Az olcsóbb táplálékkiegészítők havi adagjáért háromezer forint körüli összeget, míg a felsőbb kategóriás termékekért több tízezer forintot kell kiadni, ráadásul vannak olyan megszállott fogyókúrázók, akik egyszerre többféle terméket is szednek. A fogyitabletta-piac pontos méretét titkolják a gyártók, csak annyit árulnak el, hogy több milliárd forintról van szó. A legnagyobbak pedig a híres-hírhedt Metabol, a Béres Egészségtár fogyást segítő termékei, valamit a két fitneszguru, Schobert Norbi és Béres Alexandra tablettái. A legsikeresebb termék a nem olyan régen még a piac hatvan százalékát birtokló Metabol volt, ám forgalma folyamatosan csökken.

A fogyitablettákra is igaz, hogy sokat kell reklámoznia annak, aki sok vásárlót szeretne. A hirdetések hatékonyságát látva a forgalmazók gyakran vérszemet kapnak, és a fogyasztókat olyan ígéretekkel kápráztatják el, amelyek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) figyelmét is felkeltik. A hatóság a megtévesztő hirdetések miatt az elmúlt három évben másfél tucatnyi alkalommal rótt ki bírságot étrendkiegészítőket forgalmazó cégekre.
A legnagyobb GVH-büntetést a Metabol forgalmazói kapták: az Avalon Teamet tavaly nyáron harmincmillió, a Bio-Fit Naturát az idén 91 millió forintos bírsággal sújtotta a hatóság.

A GVH kitüntető figyelmének pedig már a tisztességes cégek sem örülnek. "Az etikátlan kommunikáció az egész piacot hitelteleníti" - panaszkodik az egyik vezető gyógyszeripari cég termékmenedzsere.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18