Választások és piac: mi várható?

Pénzcentrum
2006. október 2. 00:04

Önmagában nem kellene, hogy közjogi értelemben is hatással legyen a kormány összetételére, a parlamenti viszonyokra a mostani önkormányzati választás. Ebben a mostani forduló hasonlít az európai parlamenti választásokra. A nagy kérdés, hogy az MSZP veresége mennyiben erősítheti fel a párton belül azokat az erőket, melyek Gyurcsány illetve az általa képviselt politika ellen dolgoznak. Ha az MSZP-n

belül Gyurcsány pozíciója a mostani eredmények tükrében meggyengül, akkor közjogi következmények sem kizártak. Tehát a nagy kérdés, hogy a kormánypártok hogyan értelmezik saját táborukon belül az október 1-i eseményeket. Véleményünk szerint a piacoktól kedvező fogadtatás nem várható a választási eredményekre, úgy gondoljuk, hogy növekedhettek a nemzetközi intézmények részéről az adósság leminősítésének esélyei.

Jelentős feldolgozottság mellett megállapítható, hogy az MSZP illetve koalíciós partnere is vereséget szenvedett az önkormányzati választásokon. Bár Budapestet sikerült "megtartani", a megyei jogú városok többségében, a megyei közgyűlésekben az ellenzék képviselői kerültek jelentős többségbe.

Az eredmények több kérdést is felvetnek: mennyire maradhat stabil a miniszterelnök pozíciója, mennyiben változhat a kinyilvánított kiigazítás program. Egyelőre úgy tűnik, hogy Gyurcsányt az MSZP és az SZDSZ támogatja, ugyanakkor az is tudható, hogy a miniszterelnöknek saját pártján belül is vannak ellenségei. Ha ezeknek sikerül most megerősödni, akkor Gyurcsány pozíciója is meginoghat. Ez magával hozza, hogy a kiigazítás program is veszélybe kerülhet.

Az elmúlt hetekben a nagy hitelminősítő intézetek által kiadott közlemények egyértelműen utaltak arra, hogy a politikai stabilitás illetve a költségvetési kiigazító csomag következetes végigvitele elengedhetetlen feltétele annak, hogy a magyar adósság minősítése ne romoljon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bár az önkormányzati választásoknak közjogi értelemben nincs hatásuk a kormány és a parlament összetételére, számos központi intézkedés hatékony végrehajtása nagymértékben múlik a helyi szervezeteken. A helyi testületeknek a reformok végrehajtásában is jelentős a szerepük. Emiatt nem célszerű, ha a központi igazgatás és a helyi intézmények között bármilyen ellentét létezik. Bár Gyurcsány szerint a politikai állás nem szempont az önkormányzatoknál, az MSZP veresége mégis elgondolkodtató.

Véleményünk szerint az önkormányzati választásokkal a helyzet tehát negatív irányba változott. A Kossuth téren ismét jelentős számú tüntető gyűlt össze, a vidéki városokban szintén szerveződnek a kormányellenes tüntetések. A politikai közhangulat tehát továbbra is erős konfliktusok által uralt, mely a stabilitás ellen hat. Az instabilitásra és a leminősítési veszélyekre a piacok várhatóan kedvezőtlenül reagálhatnak. A forint árfolyama már hétfőn reggel gyengülni kezdhet.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22