Járai: újabb kamatemelések jöhetnek

Pénzcentrum
2006. szeptember 28. 08:45

További kamatemelésekre lehet szükség, hogy a jegybank elérje inflációs céljait - mondta Járai Zsigmond MNB elnök a Reuters szerint egy tegnapi konferencián. A Monetáris Tanács hétfőn emelt kamatot 50 bp-tal, az alapkamat most 7.75%. Járai kevés esélyt lát arra, hogy a jelenlegi monetáris kondíciókkal a 2008-ra kitűzött 3%-os cél elérhető legyen. Véleménye szerint addig kell emelni a kamatokat

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

További kamatemelésekre lehet szükség, hogy a jegybank elérje inflációs céljait - mondta Járai Zsigmond MNB elnök a Reuters szerint egy tegnapi konferencián. A Monetáris Tanács hétfőn emelt kamatot 50 bp-tal, az alapkamat most 7.75%.

Járai kevés esélyt lát arra, hogy a jelenlegi monetáris kondíciókkal a 2008-ra kitűzött 3%-os cél elérhető legyen. Véleménye szerint addig kell emelni a kamatokat, amíg a kondíciók alapján a célkitűzések elérhetőek lesznek.

Az MNB elnöke szerint ha a monetáris politika olyan szigorú marad, mint amilyen, a fiskális pálya pedig a tervek szerint alakul, akkor 2008-re 4% alá csökkenhet a pénzromlás üteme. Járai úgy vélekedik, hogy az infláció csúcsa 2007-ben lesz, egyes hónapokban a 8%-ot is elérheti.

Járai továbbra is jelentős veszélyt lát a fiskális kiigazító csomagban annak növekedést lassító hatásai miatt. Véleménye szerint a konvergencia program céljaihoz a kormány nem rendelkezik elegendő politikai bátorsággal. Járai úgy gondolja, hogy a jó konvergencia program több kiadáscsökkentést tartalmazna, ez pedig politikai elkötelezettség kérdése is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?