Varga Mihály: minden hónapra jut egy csomag

Pénzcentrum
2006. szeptember 26. 14:55

Minden eddiginél durvább megszorításokra készül a kormány 2007-ben - mutatott rá Varga Mihály arra reagálva, hogy a kormány 170 milliárd forintot kíván elvonni a tárcáktól a Tervezési körirat szerint. Varga Mihály kiemelte, úgy tűnik, hogy egy új jelszót adott ki az MSZP az önkormányzati választásokra: kevesebb pénzt az önkormányzatoknak, kevesebb pénzt az embereknek. Rámutatott: az

Minden eddiginél durvább megszorításokra készül a kormány 2007-ben - mutatott rá Varga Mihály arra reagálva, hogy a kormány 170 milliárd forintot kíván elvonni a tárcáktól a Tervezési körirat szerint.

Varga Mihály kiemelte, úgy tűnik, hogy egy új jelszót adott ki az MSZP az önkormányzati választásokra: kevesebb pénzt az önkormányzatoknak, kevesebb pénzt az embereknek.

Rámutatott: az önkormányzatok, az agrártárca, a gazdasági és az egészségügyi tárca lesz az igazi vesztese a 2007-es költségvetésnek. Hozzátette: az önkormányzatoktól a kormány mintegy negyven milliárd forintot kíván elvonni idén, miközben az elvégzendő feladatok nem csökkenek.

Minden hónapra jut egy csomag - vélekedik Varga Mihály. Emlékezetett, hogy júliusban a parlament elfogadta az első Gyurcsány-csomagot, így többek között a gázáremelést, az adóemelést, az eva módosítását és az áfa emelését. Augusztusban jött a második Gyurcsány-csomag - a konvergencia-program - a vizitdíj bevezetésével és a reálbércsökkenéssel. Hozzátette, a szeptember sem múlik el megszorítások nélkül: a 2007-es költségvetésben kívánnak újabb megszorító lépéseket tenni.

Varga szerint a tárcáktól való megvonásoknak óhatatlanul lesznek olyan következményei, amelyek az embereket is érintik. A legsúlyosabb következménye az lesz, hogy a munkanélküliség növekedni fog - mutatott rá.

A Fidesz egyetért azzal, hogy az állami kiadásokat csökkenteni kell, ugyanakkor - mint fogalmazott - nem azzal van baj, ha a kormány takarékosabban gazdálkodik az adófizetők pénzével, hanem azzal, ha rossz elvonásokra kerül sor. Rámutatott: ha valóban takarékoskodni kell, akkor nem arra van szükség, hogy a gazdáknak még kevesebb támogatást adjanak, hogy a kivérzett önkormányzati rendszertől még 40 milliárdot elvonjanak, és hogy ne valósuljanak meg azok a gazdaságfejlesztési programok, amelyek munkahelyeket teremtenének az országban, hanem pontosan arra, hogy ilyen helyzetben ne olyan luxuskiadásokra pazarolják az állam pénzét, amilyenek például a kormány által tervezett, több milliárd forint értékű irodabútor- és gépkocsi-beszerzések.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 22. szerda
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?