2 °C Budapest

Újra 3 éves mélypontja közelében a rand

Pénzcentrum
2006. szeptember 26. 18:52

A tegnapi nap folyamán a dél-afrikai rand több mint 3 éves mélypontjára gyengült, miután az USD/ZAR kurzus a 0.7720-as szint fölé emelkedett. Innen az árfolyam a mai nap első felére korrigált ugyan, de a délutáni órákban már újra a 0.7700-es szint közelében születtek az üzletkötések. A dél-afrikai deviza mozgását továbbra is a nemesfémek ára határozza meg leginkább, mivel az ország a világ

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tegnapi nap folyamán a dél-afrikai rand több mint 3 éves mélypontjára gyengült, miután az USD/ZAR kurzus a 0.7720-as szint fölé emelkedett. Innen az árfolyam a mai nap első felére korrigált ugyan, de a délutáni órákban már újra a 0.7700-es szint közelében születtek az üzletkötések.

A dél-afrikai deviza mozgását továbbra is a nemesfémek ára határozza meg leginkább, mivel az ország a világ legnagyobb arany és platina kitermelője, és ezen termékek kivitele a teljes exportbevétel ötödét adja.

Szerdán teszik közzé a fogyasztói árak augusztusi alakulását, ahol a piac a várakozások szerint további emelkedésre számít. A leginkább figyelemmel kísért mutató a CPIX index (mely nem tartalmazza a jelzálog hitelezéseket), ez az előrejelzések szerint 5.0%-ra emelkedhet a júliusi 4.9%-ról, míg a teljes inflációs index 5.4%-ra ugorhat a júliusi 5.0%-ról.

Az elemzők úgy vélik, hogy a fogyasztói árak növekedése leginkább az üzemanyagárak és az élelmiszer árak drágulásának a következménye. Augusztusban a kormányzat közel 5%-kal emelte az üzemanyagok árát a 78 dollár fölötti olaj következtében. Továbbá a gyenge rand is megnöveli a költségeket, amely az idei évben már 17%-ot vesztett az értékéből a dollárral szemben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?