2 °C Budapest

Erős nadrágszíj 2007-re - akár 10-15%-kal kevesebb pénz a tárcáknak

Pénzcentrum
2006. szeptember 26. 09:23

Javában tart a 2007-es költségvetés tervezése, amit október 31-ig kell a Parlament elé terjeszteni. Előzetes információk illetve kiszivárogtatott részletek alapján sejthető, hogy szigorú költségvetés készül. Több minisztérium működési kiadásai 10% körüli mértékben csökkenhetnek, emellett az önkormányzatoknak is jóval kevesebb jut. A tervek jelentős létszámcsökkentéssel számolnak, az ebből fakadó

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

megtakarításokat átmenetileg ellensúlyozzák a végkielégítések terhei. A tárcáknál illetve egyéb közigazgatási egységeknél, közintézményeknél meg akarják szüntetni a színlelt szerződések gyakorlatát.

A Népszabadság információi szerint 2007-ben több tárca is a működési kiadások 10-15% körüli megnyirbálásával számolhat. Az idei és a jövő évet egymás mellé állítani igen nehéz, ugyanis jövőre kevesebb minisztériummal számolhatunk, illetve a tárcák feladatai között is jelentős átcsoportosítások történnek, ami a finanszírozást is érdemben érinti.

A fenti problémák mellett is látszik, hogy a Földművelésügyi Minisztérium, a Honvédelmi, a Gazdasági, a Külügy, a Pénzügy, az Oktatási kevesebb pénzből gazdálkodhat, a Miniszterelnöki Hivatal keretösszege növekszik (ennek fő oka, hogy ide kerül a kormányzati személyügyi központ). A Gazdasági Minisztériumtól elkerülnek az uniós fejlesztésekkel kapcsolatos feladatok, amelyek részben magyarázatul szolgálhatnak a kiadások csökkentésére.

A közszférában már az idei évben is jelentős elbocsátásokra került sor, a folyamat jövőre tovább folytatódik. Az idei évben az eddigiekkel együtt a központi igazgatásban kétezer, a minisztériumokhoz csatolt szerveknél ötezer fős elbocsátással számolhatunk, mely lapinformációk szerint jövőre további 14 ezer fővel növekedhet. Érdemi megtakarítás azonban csak akkor lehet a jövő évi elbocsátásokból (a végkielégítések miatt), ha még az első félévben megvalósulnak.

A felülről nyitott előirányzatoknál a Népszabadság szerint legkevesebb a 2006-os előirányzatokkal lehet számolni. Emellett biztosítékként jelenik meg a minisztériumoknál a fejezeti egyensúlyi tartalék, mely azt jelenti, hogy a kiadások egy részét eleve zárolják, annak elköltésére csak kormányengedéllyel van lehetőség. A foglalkoztatási jogviszonyt illetően is érződik a szigorítás, mivel tiltanák a színlelt szerződéseket illetve a számlás foglalkoztatást.

A kiszivárgott részletek alapján sejthető, hogy jövőre saját forrásból az ideinél kevesebb jut fejlesztésre, itt a kormányzat nagymértékben számít az uniós pénzek kiegészítő szerepére.

A tárcák egyelőre csak saját előirányzatukat ismerhették meg, a teljes költségvetési terv nem jutott el hozzájuk. A Népszabadság szerint az egyes miniszterek lobbiereje a kiadási végösszeget még most is érdemben változtathatja.

Vélemányünk szerint a kiszivárogtatott adatok igen ambíciózus kiadáscsökkentést sejtetnek, de a számok inkább csak egyfajta tárgyalási alapot jelenthetnek, nem feltétlenül a végleges értékeket látjuk. Jó esély van rá, hogy innen még enged majd a Pénzügyminisztérium. Emellett is azonban pozitívnak tartjuk az irányt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?