21 °C Budapest

Lassulva, de tovább fogyunk

Pénzcentrum
2006. szeptember 25. 09:51

Az év első hét hónapjában lényegesen mérséklődött a népességcsökkenés üteme - közölte a KSH. A születések száma kismértékben emelkedett, a halálozásoké jelentős mértékben csökkent az elmúlt évhez viszonyítva. Jóval kevesebben kötöttek házasságot, mint egy évvel korábban. A népesség becsült lélekszáma az időszak végén 10,069 ezer fő volt. Az előzetes adatok szerint 2006 első hét hónapjában 56

Az év első hét hónapjában lényegesen mérséklődött a népességcsökkenés üteme - közölte a KSH. A születések száma kismértékben emelkedett, a halálozásoké jelentős mértékben csökkent az elmúlt évhez viszonyítva. Jóval kevesebben kötöttek házasságot, mint egy évvel korábban. A népesség becsült lélekszáma az időszak végén 10,069 ezer fő volt.

Az előzetes adatok szerint 2006 első hét hónapjában 56,853 gyermek született, 77,084 lakos hunyt el, és 23,905 házasságkötés történt. A január és július közötti hét hónapban háromban csökkent, négyben viszont emelkedett a születések száma az előző évhez képest. Összességében az év első hét hónapjában mintegy 450 gyermekkel, 0.8 százalékkal több újszülött jött világra, mint az elmúlt év azonos időszakában. A tavaszi influenzajárvány elmaradása jelentősen csökkentette a halálozások számát, a hirtelen beköszönő hőség viszont csaknem 540 fős többlethalálozást jelentett június hónapban. Ennek ellenére az első hét havi halálozás jelentős mértékben, 5.3 százalékkal csökkent, ami mintegy 4,300 fővel kevesebb elhunytat jelentett 2005. január-júliushoz mérten.

A házasságkötések száma változatlanul elmarad az egy évvel korábbitól. Különösen április, május és július hónapokban volt számottevő a csökkenés az elmúlt év azonos hónapjaihoz képest; emiatt 2006 első hét hónapjában 4.1 százalékkal, számszerűen több mint 1000 párral kevesebb házasságkötés történt.

Főleg a halálozások számának jelentős csökkenése miatt mérséklődött a népességfogyás üteme. A 2005. január-júliusi csaknem 25,000 lakossal szemben 2006 első hét hónapjában 20,231 fővel csökkent a népesség száma a születések és halálozások különbözetéből adódóan. A nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege következtében az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 8,000 fővel lett kevesebb. A népesség lélekszáma az időszak végén a nemzetközi vándorlás becsült értékeit is figyelembe véve 10,069 ezer fő volt.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm