Mindenhol negatív kilátással: mi lesz belőle?

Pénzcentrum
2006. szeptember 22. 06:00

Az egyensúlytalansági problémák, a kiigazító csomag illetve az elmúlt napok zavargásai is szorgosabb munkára késztették a nemzetközi hitelminősítő intézeteket Magyarországgal kapcsolatban. A Fitch illetve az S&P több közleményt is kiadott a helyzet értékelésére, a Fitch emellett a hosszú lejáratú devizaadósság kilátását stabilról negatívra változtatta. A befektetési kategóriában az esetleges

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

leminősítések után is benne lennénk, de úgy tűnik, az elit "A"-klubot egy időre elfelejthetjük. Ha megnézzük az aktuális értékeléseket, akkor láthatjuk, hogy az S&P és a Fitch egyaránt a "B" osztály tetejére teszi devizaadósságunkat, míg a Moody’s kicsit elmaradva még az "A" osztály alján tartja azt. Ha a Moody’s leminősít, azzal gyakorlatilag csak "felzárkózik" a másik két intézet mögé. De az lehet-e az egyetlen?

2006.09.21 13:51
S&P: nem számítanak elhúzódó válságra, döntő Gyurcsány személyes sorsa
2006.09.19 16:39
S&P a magyar helyzetről: mi kell a leminősítéshez?
2006.09.20 17:33
Fitch: negatív kilátás Magyarországnak - esik a forint


Nézzük meg a legutóbbi időszak kronológiáját, hogy mik is voltak az utolsó lépések a mostani szintig.


A legfelső "A" osztályba a Moody’s sorolta be először a hosszú lejáratú magyar devizaadósságot még 2000. november közepén. A hónap végén a Fitch is követte a lépést, az S&P december 19-én adott ki közleményt, hogy bekerültünk az elit kategóriába. A Moody’s folytatta a felminősítés sorozatot, 2002 novemberében a besorolás "A1"-re változott, mely jobbnak számított a "konkurensek" "A-" besorolásánál.

Az egyensúlyi problémák fokozódása, az államadósság növekedése miatt az első pofon a figyelmeztetések után a Fitch-től jött 2005 december 6-án. A kilátások rontása után az S&P is lépett közvetlenül a Gyurcsány-csomag intézkedéseinek bejelentése után. A leminősítéssel így már csak a Moody’s "adós". A helyzet azonban ennél komolyabb, ugyanis a kilátások mindhárom intézetnél negatívak, mely azt jelzi, hogy nem csupán a Moody’s lemaradásának behozásával számolhatunk, hanem a másik két intézet tényleges leminősítésével is.

Az S&P a mostani politikai eseményeket egyelőre viszonylagos távolságtartással szemléli. Véleménye szerint akkor indokolt a leminősítés, ha a kormányzat fiskális szigora a bejelentett tervekhez képest fellazul. A Fitch ennél valamivel szigorúbb volt, már az utcai zavargások is elegendőek voltak ahhoz, hogy a hosszú lejáratú adósság besorolásának kilátását stabilról negatívra változtassa.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20