21 °C Budapest

Mindenhol negatív kilátással: mi lesz belőle?

Pénzcentrum
2006. szeptember 22. 06:00

Az egyensúlytalansági problémák, a kiigazító csomag illetve az elmúlt napok zavargásai is szorgosabb munkára késztették a nemzetközi hitelminősítő intézeteket Magyarországgal kapcsolatban. A Fitch illetve az S&P több közleményt is kiadott a helyzet értékelésére, a Fitch emellett a hosszú lejáratú devizaadósság kilátását stabilról negatívra változtatta. A befektetési kategóriában az esetleges

leminősítések után is benne lennénk, de úgy tűnik, az elit "A"-klubot egy időre elfelejthetjük. Ha megnézzük az aktuális értékeléseket, akkor láthatjuk, hogy az S&P és a Fitch egyaránt a "B" osztály tetejére teszi devizaadósságunkat, míg a Moody’s kicsit elmaradva még az "A" osztály alján tartja azt. Ha a Moody’s leminősít, azzal gyakorlatilag csak "felzárkózik" a másik két intézet mögé. De az lehet-e az egyetlen?

2006.09.21 13:51
S&P: nem számítanak elhúzódó válságra, döntő Gyurcsány személyes sorsa
2006.09.19 16:39
S&P a magyar helyzetről: mi kell a leminősítéshez?
2006.09.20 17:33
Fitch: negatív kilátás Magyarországnak - esik a forint


Nézzük meg a legutóbbi időszak kronológiáját, hogy mik is voltak az utolsó lépések a mostani szintig.


A legfelső "A" osztályba a Moody’s sorolta be először a hosszú lejáratú magyar devizaadósságot még 2000. november közepén. A hónap végén a Fitch is követte a lépést, az S&P december 19-én adott ki közleményt, hogy bekerültünk az elit kategóriába. A Moody’s folytatta a felminősítés sorozatot, 2002 novemberében a besorolás "A1"-re változott, mely jobbnak számított a "konkurensek" "A-" besorolásánál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyensúlyi problémák fokozódása, az államadósság növekedése miatt az első pofon a figyelmeztetések után a Fitch-től jött 2005 december 6-án. A kilátások rontása után az S&P is lépett közvetlenül a Gyurcsány-csomag intézkedéseinek bejelentése után. A leminősítéssel így már csak a Moody’s "adós". A helyzet azonban ennél komolyabb, ugyanis a kilátások mindhárom intézetnél negatívak, mely azt jelzi, hogy nem csupán a Moody’s lemaradásának behozásával számolhatunk, hanem a másik két intézet tényleges leminősítésével is.

Az S&P a mostani politikai eseményeket egyelőre viszonylagos távolságtartással szemléli. Véleménye szerint akkor indokolt a leminősítés, ha a kormányzat fiskális szigora a bejelentett tervekhez képest fellazul. A Fitch ennél valamivel szigorúbb volt, már az utcai zavargások is elegendőek voltak ahhoz, hogy a hosszú lejáratú adósság besorolásának kilátását stabilról negatívra változtassa.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?